Datele unui sondaj realizat în mai multe țări europene de YouGov și Datapraxis, publicate în exclusivitate de The Guardian, arată o scădere semnificativă, la doar 10%, a încrederii europenilor că Ucraina mai poate câștiga războiul cu Rusia. Aproximativ 45% dintre cei care au răspuns la sondaj cred că războiul se va încheia printr-o înțelegere de compromis, în timp ce 20% spun că Rusia va câștiga. La această întrebare, răspunsurile cetățenilor României sunt similare cu media europeană.
Diferențele apar însă la întrebarea legată de ce anume ar trebui să facă țările europene în legătură cu războiul. Sprijinul pentru Ucraina în rândul europenilor rămâne larg, peste 30% considerând că Ucraina trebuie sprijinită în continuare să-și recâștige teritoriile, dar acum peste 40% dintre europeni consideră că UE ar trebui să preseze Ucraina spre negocieri cu Rusia, chiar dacă majoritatea analiștilor avertizează că o victorie a Rusiei este departe de a însemna pace.
Mark Leonard, de la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) și cel care a comandat sondajul, a declarat că “liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război, pentru a putea argumenta în fața propriilor cetățeni sprijinul european pentru Ucraina”. Majoritatea europenilor, mai arată el “sunt disperați să împiedice o victorie a Rusiei”, dar nu cred că Ucraina mai poate câștiga militar, ceea ce înseamnă că cel mai convingător argument pentru un public din ce în ce mai sceptic este că o continuare a ajutorului “ar putea duce la o pace durabilă, negociată, care să favorizeze Kievul, mai degrabă decât la o victorie pentru Putin”.
Comentariile lui Donald Trump referitoare la instigarea Rusiei să atace statele NATO care nu contribuie suficient pentru apărarea comună a trezit temeri destul de serioase printre europeni, care privesc o posibilă întoarcere a acestuia la Casa Albă cu ostilitate.
Posibila întoarcere a lui Trump la Casa Albă este în general văzută ca o veste proastă în Europa, 56% dintre respondenții din cele 12 țări în care a fost realizat sondajul considerând că ar fi dezamăgitor dacă fostul președinte american ar fi reales. Doar în Ungaria, procentul celor încântați de o eventuală revenire a lui Trump depășește 25%, dar acesta este destul de mare și în România, Polonia și Italia. The Guardian observă că există o corelație nu numai între evoluția partidelor extremiste în diferite țări europene și susținerea pentru Rusia, dar și una între acestea și simpatia pentru Donald Trump.
Dacă SUA ar opri ajutorul militar acordat Ucrainei sub președinția lui Trump, 41% dintre europeni au spus că UE ar trebui fie să-și sporească sprijinul, fie să-l mențină la nivelul actual, în timp ce 33% ar prefera ca UE să urmeze exemplul SUA.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.