Noul comandant al Armatei Ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi, a anunțat, noaptea trecută, retragerea militarilor ucraineni din Avdiivka, un oraș la nord de Donețk, reședința regiunii cu același nume.

“Soldații noștri și-au îndeplinit cu demnitate îndatoririle militare, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele pregătite unități militare ruse, au provocat pierderi semnificative inamicului, în ceea ce privește numărul de militari și echipamentele”, se arată într-o declarație a lui Sîrskîi postată pe contul de Facebook al Comandamentului Forțelor Armate Ucrainene. Adjunctul său, generalul Oleksandr Tarnavskîi, a completat că militarii ruși au un avantaj uriaș, din punctul de vedere al artileriei, și că ucrainenii s-au retras pe poziții “pregătite dinainte”.

Casa Albă, prin vocea purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a avertizat cu privire la riscul ca Avdiivka să cadă în mâinile rușilor. John Kirby a spus că acest scenariu este direct legat de faptul că Congresul nu a autorizat pachetul de ajutor militar, în valoare de 60 de miliarde de dolari, iar ucrainenii au rămas fără muniție de artilerie. Deși pachetul a trecut de Senat, este blocat de Camera Reprezentanților, unde republicanii dețin majoritatea.

Cucerirea Avdiivka, după patru luni de lupte intense, înseamnă că rușii au preluat complet controlul asupra zonei din jurul Donețkului, cel mai important oraș din Donbas, care este controlat încă din 2014 de separatiștii proruși. În prezent, orașul este distrus aproape în totalitate, observă BBC, dar capturarea sa marchează cea mai importantă schimbare de pe linia frontului de când rușii au ocupat Bakhmut, în mai 2023. Totodată, servește drept câștig simbolic pentru președintele Vladimir Putin, cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale. 

Anterior, primarul din Avdiivka a transmis că în oraș se mai găsesc circa 900 de civili, majoritatea bătrâni care au refuzat să-și părăsească locuințele. Înainte de război, localitatea avea o populație de circa 32 de mii de locuitori. 

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday