Mai mulți oameni de știință au tras un semnal de alarmă, după ce Ursula von der Leyen a informat plenul Parlamentului European că retrage propunerea privind reducerea consumului de pesticide din UE, parte a vastului plan European Green Deal. Avertizează că, deși mișcarea a fost salutată de grupurile de lobby din agricultură, consideră că inițiativele au fost abandonate împotriva sfaturilor experților.
Potrivit planului inițiat în iunie 2022, la nivelul statelor membre urmau să fi stabilite obiective obligatorii pentru a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor, până în 2030. De asemenea, fiecare stat membru urma să stabilească țeluri naționale pentru a se asigura că UE, în ansamblu, atinge acest obiectiv. În noiembrie 2023, propunerea a fost respinsă de Parlamentul European, membrii conservatori numind-o o “abordare extremistă” nerealistă, care amenința securitatea alimentară. Consiliul UE nu ajunsese încă la un consens cu privire la poziția sa, dar anunțul lui von der Leyen de săptămâna aceasta întoarce planul la Comisie.
Comunitatea științifică s-a arătat îngrijorată de faptul că renunțarea la legislație ignoră dovezile științifice. Un asemenea act normativ este necesar “pentru a garanta sustenabilitatea de bază a sistemelor noastre agricole“, a spus Carolina Boix Fayos, cercetător la Centrul pentru Sol și Biologie Aplicată Segura din Spania.
Factorii politici din UE au dat înapoi și în privința altor acte legislative ecologice. Comisia a stabilit că UE ar trebui să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040, dar a eliminat țintele specifice pentru agricultură, care erau incluse în proiectele anterioare. La 31 ianuarie, Comisia a propus, de asemenea, renunțarea la regula păstrării unui procent de 4% din terenurile agricole necultivate. Potrivit oamenilor de știință, practica ajuta la protejarea biodiversității și calității solului.
Experții consultați de Science recunosc că fermierii se află într-o poziție dificilă și au nevoie de sprijin amplu pentru a trece la practici mai ecologice, dar încurajează factorii politici să nu renunțe la țelurile privind protejarea mediului.
Foto: Dusan Kostic | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.