Publicația americană scoate în evidență faptul că Putin a părut să se adreseze în primul rând alegătorilor conservatori din SUA, exact într-un moment în care republicanii și Donald Trump fac tot posibilul pentru a bloca ajutorul militar pentru Ucraina. Pe parcursul interviului, el s-a arătat vorbăreț, sigur pe sine și a avut o atitudine mai degrabă prietenoasă față de Occidentul pe care până de curând îl amenința cu un război nuclear.
La întrebarea lui Carlson despre ce s-ar întâmpla dacă SUA ar trimite soldați în Ucraina, Putin a răspuns ironic, dar nu amenințător, preluând din retorica conservatorilor americani: “Nu aveți altceva mai bun de făcut? Aveți probleme la graniță, probleme cu migrația, probleme cu datoria națională. Nu ar fi mai bine să vă puneți problema unei negocieri cu Rusia?”.
Putin, observă NY Times, a fost mai deschis decât de obicei în ceea ce privește modul în care vede el încheierea războiului: nu cu o victorie militară, ci printr-un acord cu Occidentul. La finalul interviului, domnul Putin i-a spus domnului Carlson că a sosit timpul pentru negocieri, deoarece “cei care sunt la putere în Occident au ajuns să înțeleagă” că Rusia nu va fi învinsă pe câmpul de luptă. “Dacă este așa, într-adevăr, trebuie să se gândească la ce vor face în continuare. Noi suntem pregătiți pentru această discuție”, a declarat Putin. El a sugerat astfel că Rusia s-ar putea mulțumi cu teritoriile deja ocupate din Ucraina, dacă NATO și SUA ar pune presiuni asupra Ucrainei pentru oprirea războiului. “Trebuie să găsească o cale despre cum să facă asta cu o oarecare demnitate. Există opțiuni, dacă există și voință”, a mai spus Putin.
Putin pare a fi întins “o ramură de măslin” (o ofertă de pace) către Occident, renunțând la retorica sa belicoasă și aprigă pe care o folosește atunci când se adresează rușilor. A vorbit despre “valorile tradiționale” ale rușilor, dar a renunțat la a mai numi Occidentul ca fiind “degenerat și în declin”, așa cum a făcut-o altădată: “Societatea occidentală este mai pragmatică”, a spus el. “Poporul rus se gândește mai mult la veșnicie, la valorile morale”.
NY Times consideră că Putin a încercat să transmită un mesaj cum că Moscova și Washingtonul pot găsi un teren comun, că Rusia nu are niciun interes să atace țările de pe flancul estic al NATO.
“Apariția domnului Putin a subliniat siguranța tactică a acestuia, în timp ce adversarii săi se confruntă cu un moment vulnerabil: Ucraina se află în impas pe câmpul de luptă, acordarea ajutorului militar adițional este blocată în Congresul SUA, iar politicienii favorabili Kremlinului sunt în ascensiune pe ambele părți ale Atlanticului. Printre acești politicieni se numără în special Donald Trump, candidatul republican la președinție, pe care domnul Carlson îl laudă frecvent, dar despre care nu l-a întrebat pe Putin în interviu. Această coincidență de situații arată că interviul cu Carlson a venit într-un moment bine ales de Putin”.
Tatiana Stanovaia, cercetător senior la Carnegie Russia Eurasia Center, arată că obiectivul actual al lui Putin “pare a fi acela de a asigura un acord de pace în Ucraina care să consolideze controlul Rusiei asupra teritoriului pe care l-a capturat deja și de a instala un guvern favorabil la Kiev. Dar, pentru a-l atinge, domnul Putin pare să creadă că are nevoie ca Statele Unite să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a organiza negocieri privind încheierea războiului, în loc să continue să se opună invaziei Rusiei. El crede că acum are o oportunitate”, a mai spus Stanovaia.
“Ar trebui să le spuneți liderilor ucraineni actuali să se oprească și să vină la negocieri”, a spus Putin. Câteva minute mai târziu, el a adăugat: “Această mobilizare nesfârșită din Ucraina, isteria, problemele interne – mai devreme sau mai târziu, se va ajunge la un acord.”
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.