Boardul editorial al Financial Times publică relativ rar articole de opinie, dar acestea exprimă viziunea prestigioasei publicații britanice în probleme fundamentale ale lumii în care trăim. Imediat ce a devenit clară victoria lui Donald Trump și în alegerile primare din New Hampshire, după Iowa, FT a publicat un text-avertisment pentru toate statele europene, nu doar pentru membrele UE, ci și pentru Marea Britanie și celelalte țări a căror evoluție ar putea fi marcată de viziunea izolaționistă a fostului și, potențial, viitorului președinte al SUA.
Textul editorialului FT, integral:
“Când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA în 2016, aliații Americii din întreaga lume au reacționat cu consternare și șoc. Nu vor avea o astfel de scuză dacă va câștiga din nou în noiembrie. Victoria sa în primarele din New Hampshire îl face candidatul aproape inevitabil la președinție pentru Partidul Republican. Un izolaționist imprevizibil s-ar putea întoarce la Casa Albă. Nominalizarea de facto a lui Trump atât de devreme le oferă aliaților SUA cel puțin aproape un an pentru a se pregăti pentru posibilitatea ca el să redevină președinte al SUA.
Nu toți liderii lumii sunt supărați de ideea unui al doilea mandat al lui Trump. Nu doar că autocrați precum Viktor Orbán din Ungaria și tirani precum Vladimir Putin ar considera binevenită întoarcerea sa. Multe dintre așa-numitele “puteri mijlocii” care oscilează între China și America, în special țări ale căror economii sunt în curs de dezvoltare, sunt cel puțin optimiste în privința revenirii lui Trump, iar o astfel de viziune este împărtășită și la Beijing.
Unii oficiali din Asia de Sud-Est, de exemplu, sugerează că ar putea fi mai ușor să faci față unui Trump “tranzacțional” și care ia repede decizii decât unui Joe Biden mai “strategic”. Alții, inclusiv în Orientul Mijlociu și Africa, spun că nu vor rata “lecțiile” actualei administrații, deși s-ar putea să descopere că e mai bine ca unele dintre ele să fie ignorate.
Pentru cei mai apropiați aliați ai Americii, inclusiv Europa, Japonia, Coreea de Sud și Australia, perspectiva unui al doilea mandat Trump este o sursă de mare anxietate. Sunt sceptici cu privire la argumentele pe care le aud că “Trump 2.0 nu poate fi prea perturbator”. Acesta a vorbit despre reducerea angajamentelor militare ale SUA în străinătate, despre încetarea sprijinului pentru Ucraina și despre un aport mai mic al SUA în cadrul NATO și în schema de apărare a Europei.
Indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, liderii europeni trebuie să accelereze îndeplinirea angajamentelor militare pe care le-au făcut după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, și pe care în mare parte nu au reușit să le respecte. Toți membrii NATO ar trebui să accelereze eforturile de a crește cheltuielile pentru apărare peste ținta convenită de 2% din PIB. Ei trebuie să ia în considerare nu doar finanțarea pe termen scurt a Ucrainei, ci și cum să gestioneze apărarea și achizițiile europene fără sprijinul SUA. Nu este vorba doar de arme, ci și de o greutate strategică, ce implică inclusiv transportul aerian și infrastructura.
Februarie 2022 a determinat o demonstrație remarcabilă de unitate în UE. Un al doilea mandat al lui Trump ar amenința acest lucru. Ar putea încerca să atragă țările membre una câte una. Capitale diferite ar putea avea pariuri diferite asupra modului de a trata cu el dacă ar deveni președinte. Oficialii trebuie să se gândească, de acum, la cum va arăta ordinea de apărare colectivă SUA-Europa, care a rămas la fel după 1945, dar acum poate fi slăbită. UE și NATO vor trebui să ia în considerare modul de coordonare între ele, inclusiv cu membrii NATO care nu sunt în UE, în special cu Regatul Unit. Este greu de crezut că structura de 40 de state ce formează Comunitatea Politică Europeană, o grupare formată în 2022, va putea fi răspunsul la această situație.
Pentru Marea Britanie, care împreună cu Franța este una dintre cele două puteri nucleare ale Europei, acesta ar putea fi momentul unei alegeri. Niciun lider britanic nu va dori să submineze legăturile istorice cu SUA. Dar dacă liderul laburist Sir Keir Starmer va câștiga alegerile din Regatul Unit, așteptate anul acesta, o realegere a lui Trump ar putea fi un pretext pentru a lua în considerare o apropiere mai fundamentală a UK de UE.
Diplomația va fi una delicată, nu în ultimul rând pentru că nimeni nu va dori să dea de înțeles public că Biden ar putea pierde alegerile. De înțeles, aliații europeni vor căuta discret și posibili membri ai unei a doua echipe Trump. Dar ar trebui să își facă planuri pentru toate variantele. Chiar dacă Biden va fi reales, aceste demersuri tot vor fi de folos. O regândire a apărării Europei este de mult așteptată”.
Boardul editorial al Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.