Autoritățile locale din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, au anunțat că rachetele au lovit mai multe blocuri, fiind rănite 17 persoane. Numeroase locuințe au fost distruse în urma atacului care, potrivit autorităților ucrainene, a fost executat cu rachete S-300.
January 16, 2024.
The result of the russian missile attack on Kharkiv.#War #NAFO #StandWithUkraine #russiaisaterroriststate #Ukraine #Україна@elonmusk pic.twitter.com/hob4slZlRJ— Veselij Soldat (@VeselijSoldat) January 17, 2024
Pompierii au intervenit să stingă mai multe incendii, iar în zonă au fost trimise echipe de căutare-salvare, pentru a verifica dacă mai sunt persoane sub dărâmături. Harkovul se află la doar 30 de kilometri de granița cu Rusia. Atacurile aeriene rusești sunt frecvente, însă în cei aproape doi ani de război, orașul nu a putut fi ocupat.
În ultimele 24 de ore, Ucraina a ordonat “o evacuare obligatorie” a 26 de sate din regiunea Harkov, din cauza asalturilor repetate ale Armatei Ruse în zonă. În localităţile vizate locuiesc peste trei mii de persoane, dintre care 280 sunt copii. Evacuarea vizează inclusiv Kupiansk, afectat în ultimele luni de atacurile rușilor, care vor să străpungă liniile de apărare ucrainene.
The building that was hit by an S-300 missile in Kharkiv is a “defunct medical facility”, the State Emergency Service reported. pic.twitter.com/FwyJMQradF
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) January 17, 2024
În plus, Armata Ucraineană susține că a doborât 19 din cele 20 de drone Shahed lansate de ruși, noaptea trecută, asupra Odesei. Trei persoane au fost rănite de resturile care au căzut în mai multe zone rezidențiale, iar alte 130 au fost evacuate.
În schimb, guvernatorul regiunii rusești Belgorod, de lângă granița cu Ucraina, a afirmat că apărarea antiaeriană a distrus șapte rachete și patru drone lansate de ucraineni. Nu au fost raportate victime.
Marți, ministrul Apărării din Belarus, Viktor Khrenin, a declarat că țara sa va prezenta “o nouă doctrină militară”, care va face referire și la utilizarea armelor nucleare tactice, în premieră. Următorul pas este ca noua doctrină să fie aprobată de Adunarea Populară, un organism care funcționează în paralel cu parlamentul, explică Associated Press, și nu este clar de când va fi aplicată.
Deși specificul modului în care noua doctrină se aplică armelor nucleare tactice este neclar, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) explică faptul că nu sunt indicii că Rusia sau Belarus urmăresc o escaladare nucleară, iar utilizarea armelor nucleare de către cele două țări rămâne puțin probabilă. Includerea utilizării armelor nucleare tactice în doctrina militară a Belarusului “reflectă probabil desfășurarea de către Rusia a armelor nucleare tactice rusești în Belarus în 2023”. Anul trecut, arme nucleare tactice au fost staționate în Belarus, însă nu este clar numărul acestora. La momentul respectiv, Moscova a transmis că va menține controlul asupra armelor, care au o rază de acțiune și un randament mai scăzute, în comparație cu armele nucleare strategice.
Surse alternative: France24, Associated Press, ISW
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.