James Hansen, cercetătorul care a tras un semnal de alarmă în privința schimbărilor climatice încă din 1988, în cadrul unei audieri în Congresul American, a declarat acum că pe parcursul lui 2024 va fi depășit pragul de încălzire globală cu 1,5 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială: “Nu ajungem într-o lume mai caldă cu 1,5 grade Celsius, ci doar vom trece rapid prin ea, în 2024. Vom trece printr-o lume mai caldă cu 2 grade Celsius în anii 2030, dacă nu acționăm pentru a impacta echilibrul energetic al planetei”.
Hansen a afirmat că încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili și manifestarea fenomenului climatic El Niño va împinge, până în luna mai, temperaturile cu 1,7 grade Celsius peste nivelul de referință, adică media temperaturilor din perioada 1850-1900. Acest lucru nu va însemna, neapărat, ratarea obiectivului climatic asumat în 2015, la Paris. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de mai mulți ani la rând cu temperaturi medii de peste 1,5 grade Celsius peste cea de referință.
Potrivit altor experți climatici, situația s-ar putea înregistra, cel mai probabil, pe parcursul deceniului următor. Drew Shindell, climatolog la Universitatea Duke, este mai prudent decât James Hansen. El consideră că temperaturile lui 2023 au fost afectate, în mare măsură, de El Niño, și că “în anii următori vom putea judeca cel mai bine dacă ținta de 1,5 grade a fost depășită”. Andrew Dessler, cercetător climatic la Universitatea A&M Texas, crede că vor mai trece zece ani până la spargerea acestei bariere, dar că avertismentele lui Hansen trebuie luate în serios.
James Hansen, în prezent director al programului climatic de la Institutul Pământului (Columbia University), și-a exprimat deja părerea că 2023 va fi amintit ca anul în care guvernele lumii și-au arătat incapacitatea de a gestiona criza climatică: “Nu numai că guvernele nu au reușit să controleze încălzirea globală, dar rata acesteia a accelerat, de fapt”. Marți, serviciul european Copernicus pentru climă a arătat că 2023 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o temperatură medie cu 1,48 de grade Celsius peste cea dinainte de Revoluția Industrială.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.