În decembrie 2023, inflația în cele 20 de țări care folosesc moneda euro a crescut la 2,9%, de la 2,4% în noiembrie, care de altfel a fost cel mai scăzut nivel al ultimilor doi ani. Prețurile alimentelor au crescut, iar unele măsuri de sprijinire a populației, pentru plata facturilor la electricitate, au fost încetate de unele state.
Datele preliminare sunt în concordanță cu așteptările Băncii Centrale Europene, scrie The Guardian, care amintește că banca estimează o creștere a prețurilor între 2,5% și 3% în acest an, un nivel peste obiectivul setat la 2%. Inflația de bază (exclude prețurile alimentelor și energiei), în decembrie, a coborât de la 3,6% la 3,4%.
Banca Centrală Europeană va avea prima ședință de politică monetară a acestui an pe 25 ianuarie. La ședința din decembrie, instituția a menținut, pentru a doua oară, nivelul dobânzilor de referință.
Dobânzile de referință mai mari conduc la creșterea costului împrumuturilor luate de persoane fizice pentru apartamente sau case, de exemplu, sau de firme pentru investiții în birouri sau fabrici. Acest lucru scade cererea de bunuri și ameliorează presiunea asupra prețurilor, explică Associated Press. Totuși, majorarea poate duce la limitarea creșterii economice.
Surse alternative: The Guardian, Associated Press
Grafic: Eurostat
Foto: Dreamstime/Irontrybex
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.