Democrația se confruntă cu un test existențial în acest an, scrie Politico la începutul analizei sale, având în vedere că țări ale căror locuitori însumează aproximativ jumătate din populația lumii se pregătesc pentru alegeri. Politico se întreabă astfel dacă 2024 va fi anul în care democrația va atinge un punct de cotitură și va aluneca spre autocrație, inclusiv în Occident. Întrebarea este generată de faptul că Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, India, Mexic, Taiwan și Indonezia vor organiza alegeri anul acesta. Experții avertizează că democrația intră într-o zonă periculoasă. 

În Statele Unite, Donald Trump, care va candida pentru al doilea mandat de președinte, amenință că va folosi instituțiile democratice împotriva rivalilor săi politici pentru a se răzbuna, în cazul în care va câștiga alegerile din noiembrie. Posibila sa realegere răspândește deja panică în Europa în legătură cu posibilitatea ca acesta să întoarcă spatele Ucrainei și chiar NATO, lăsându-i cale liberă lui Vladimir Putin. 

În Europa, alegerile UE programate pentru luna iunie par să semnaleze că partidele de extremă dreaptă – poate cel mai semnificativ în Franța și Germania – capătă un impuls real și au potențialul de a ajunge la guvernare. Aceste partide sunt ostile față de UE și, în același timp, și-au manifestat deschiderea față de Kremlin. Politico scrie că marea întrebare legată de curentele extremiste este dacă vor reuși să desființeze pilonii democrației europene – precum justiția independentă și presa liberă – în cazul în care vor ajunge la putere.

Seria de alegeri din acest an se deschide cu Taiwan, unde va avea loc un scrutin pe 13 ianuarie, și care reprezintă în special un test pentru președintele chinez Xi Jinping. Râmâne întrebarea dacă China va continua să tolereze o democrație pe insulă sau va invada Taiwanul și va dezlănțui o criză majoră de securitate în Marea Chinei de Sud.

Potrivit Institutului V-Dem de la Universitatea din Göteborg, din Suedia, democrația a pierdut rapid teren în fața autocrației în ultimele decenii. În întreaga lume,nivelul de democrație de care se bucură cetățeanul global obișnuit în 2022 a scăzut la nivelul din 1986, spun cercetătorii V-Dem în raportul lor pentru anul 2023. Există mai multe autocrații închise decât democrații liberale – pentru prima dată în mai bine de două decenii“.

Anul 2024 prezintă cele mai mari riscuri la adresa democrației, se mai arată în analiza Politico, în special în SUA, cu ocazia alegerilor prezidențiale. În condițiile în care sondajele îl indică pe Donald Trump ca având șanse atât de a câștiga nominalizarea Partidului Republican pentru a candida la președinție, cât și de a-l învinge, eventual, pe actualul președinte Joe Biden. Revenirea lui Trump la putere pare mai probabilă ca niciodată, în ciuda problemelor juridice cu care se confruntă. După toate probabilitățile, o trecere de la democrație la dictatură în Statele Unite nu ar fi anunțată ca atare, ci ar avea loc treptat, prin subminarea instituțiilor și normelor, explică Politico.

În Europa, unde sute de milioane de oameni vor vota în iunie, pericolul unei treceri masive la autocrație pare mai puțin pronunțat. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că toleranța Europei față de autocrații săi, și anume față de liderul maghiar Viktor Orbán, creează un precedent periculos, încurajându-i pe alții să îi urmeze calea. Politico explică faptul că multe țări europene sunt vulnerabile la modelul de putere al lui Orbán, exercitat prin intermediul rețelelor de camaraderie și al controlului presei. Bulgaria este o democrație șubredă, în care partidele acționează ca mari rețele de clientelism, în special în preajma alegerilor, în timp ce crima organizată și Rusia joacă un rol important. Grecia este, de asemenea, din ce în ce mai mult în centrul atenției din cauza presiunilor guvernamentale asupra instituțiilor publice.

Toate acestea sunt importante pentru funcționarea UE însăși, care a avut un succes foarte limitat în ceea ce privește supravegherea țărilor membre cu privire la deficiențele statului de drept și regresul democratic. Orbán ilustrează perfect această slăbiciune majoră a UE, deoarece un singur lider aliat la Kremlin poate bloca progresul în ceea ce privește deciziile majore. De exemplu, în decembrie, el a împiedicat un ajutor financiar pentru Ucraina.

Politico își încheie analiza prin a sublinia că, oricare ar fi rezultatul alegerilor din 2024, este puțin probabil ca cei care vor face cel mai mult rău democrației să se prezinte ca dictatori sau autocrați. Dimpotrivă,cu cât ne apropiem mai mult de o eclipsă totală, cu atât vom auzi mai multe discursuri triumfătoare despre democrația demonstrată prin acțiune din partea așa-numiților autocrați aleși precum Orbán, care se vor grăbi să preia controlul asupra mass-media și să își reprime adversarii.

Analiză completă la Politico

Foto: Christian Bridgwater | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday