O analiză realizată de publicația britanică The Telegraph arată că tensiunile de pe piața minereului de uraniu sunt din ce în ce mai mari, în condițiile în care 61 de reactoare nucleare sunt în construcție în întreaga lume, alte 112 sunt deja proiectate, iar încă 300 sunt în dezbatere sau în proces de aprobare a planificării.
Piața uraniului a fost puternic bulversată, în ultimul deceniu, după accidentul de la Fukushima, din 2011, care a determinat țări precum Japonia să-și reducă producția de energie nucleară, sau precum Germania să o oprească complet. În acest context, mai întâi cererea mondială a scăzut cu circa 15%, ceea ce a făcut, mai întâi, ca prețul minereului de uraniu să se prăbușească, provocând închideri de mine și falimente în domeniu. Un al doilea eveniment care a scăzut și mai mult producția a fost pandemia.
Ulterior, sub presiunea “Revoluției Verzi” și a decarbnizării, numeroase state, inclusiv europene (Franța, Marea Britanie) au făcut planuri sau chiar au început construcția unor reactoare noi, contractând, implicit, aprovizionări cu metal radioactiv pe termen lung, ceea ce a făcut ca prețul acestuia să sară de la 25 de dolari/livra, în 2019, la peste 86 de dolari acum, un nivel ne mai atins de peste 15 ani. Luna aceasta, analiștii Morgan Stanley au prezis că va crește la peste 95 de dolari în prima jumătate a anului viitor, dar, indiferent cât ar crește, asta nu va putea schimba peste noapte nimic – redeschiderea minelor închise nu este suficientă, iar deschiderea unor noi capacități de producție poate dura până la un deceniu.
Există un număr foarte mic de țări care produc minereu de uraniu – Kazahstan, Canada, Franța, Rusia și China, dar cele mai mari rezerve mondiale le deține Australia, care ar putea fi și cheia rezolvării problemei, mai arată The Telegraph.
Exploatarea uraniului este mai complicată decât cea a altor metale, parțial din cauza restricțiilor asupra modului în care este transportat și depozitat, fiind radioactiv.
Analiza integrală pe The Teleraph
Foto: Roberto Junior | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.