Navele de război americane aflate în Marea Roșie s-au confruntat în ultimele săptămâni cu un număr tot mai mare atacuri lansate de rebelii Houthi din Yemen, inclusiv un incident care a avut loc sâmbătă, când un distrugător american a doborât numeroase drone. Confruntările ar putea continua, după ce secretarul apărării Lloyd Austin a anunțat luni o nouă operațiune condusă de SUA, axată pe protejarea navelor comerciale care operează în Marea Roșie și în Golful Aden.

Temerile legate de o posibilă extindere a războiului dintre Israel și Hamas continuă să crească, având în vedere persistența atacurilor din regiune conduse de rebelii Houthi. Grupul a declarat că orice navă care se îndreaptă spre Israel este o “țintă legitimă” și a organizat mai multe atacuri cu drone și rachete asupra navelor comerciale. Ca urmare, cele mai mari companii de transport maritim din lume au suspendat tranzitul pe această importantă rută comercială, ceea ce, potrivit experților, ar putea bloca lanțurile de aprovizionare și ar putea duce la creșterea costurilor de transport.

Marina americană nu a dezvăluit ce tip de armament folosește împotriva atacurilor Houthi, dar indiferent de acesta, SUA plătește costuri uriașe, care vor continua să crească odată cu amenințările. 

Principalul sistem folosit în Marea Roșie pentru a contracara atacurile asupra transportului maritim este distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke (foto), care în general este dotat cu rachete scumpe, printre care:

  • Standard Missile-6 (SM-6) – O rachetă interceptoare ce costă peste 4 milioane de dolari bucata și este capabilă să doboare avioane, elicoptere, drone, rachete de croazieră anti-navă  și rachete balistice. Are o rază de 370 km.

  • Standard Missile-2 (SM-2) – costă în jur de 2,5 milioane de dolari bucata, fiind mai puțin avansată decât SM-6, cu o rază de acțiune mai mică, între 185 și 370 de kilometri, în funcție de versiune.
  • Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) – costă peste un milion de dolari bucata, concepută pentru a lovi rachete anti-navă, dar și drone sau elicoptere, la o distanță de până la 50 de kilometri.

Experții cred că SUA folosesc rachetele SM-2 și/sau ESSM împotriva amenințărilor Houthi. Totuși, având în vedere că se confruntă cu drone care pot fi produse și desfășurate în număr mare la prețuri de sub 100.000 de dolari, o campanie prelungită ar putea, în cele din urmă, să pună la încercare resursele SUA, se arată în analiza CNN. De cealaltă parte, Houthi sunt finanțați și antrenați de Iran, dispunând de resurse pentru o luptă extinsă, spun experții. 

Aceștia subliniază că nu se știe până unde vor să meargă SUA pentru a proteja transportul maritim comercial prin Marea Roșie, ceea ce ridică întrebări cu privire la capacitatea lor de a face față costurilor armamentului. De asemenea, navele de război americane ar putea rămâne fără rachete cu tehnologie avansată, în urma atacurilor rebelilor Houthi, ceea ce ar putea crea dificultăți în protejarea rutelor comerciale, în contextul în care există temeri că amploarea atacurilor poate crește.

CNN subliniază că Houthi nu au desfășurat încă un “atac adevărat cu roiuri de drone”, similar cu cele ale Rusiei, care presupune zeci de amenințări simultan. “Un roi de drone ar putea pune la încercare capacitățile unei singure nave de război, dar, mai important, ar putea însemna că armele acestora ar putea trece de navele marinei pentru a lovi navele comerciale”, explică experții.

O altă problemă cu care se confruntă marina SUA este modul în care își reface inventarul de rachete în regiune, având în vedere că singurul loc de reîncărcare a armelor este la Djibouti (o bază americană din Africa). Analiștii cred că, la un moment dat, SUA ar putea decide că trebuie să treacă la operațiuni ofensive, care ar putea fi mai ieftine.

Analiză integrală la CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday