O analiză a Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), publicată duminică, arată că omenirea încă este departe de limitarea încălzirii globale la pragul, considerat crucial, de +1,5 grade Celsius, față de epoca preindustrială.

AIE a luat în calcul angajamentele făcute de zeci de țări la Summitul COP28 de la Dubai și a calculat că “dacă sunt implementate pe deplin de către semnatarii lor toate angajamentele luate, ele ar acoperi doar 30% din decalajul față de necesarul pentru atingerea obiectivelor internaționale privind clima”.

Mai exact, AIE evaluează ca pozitive, dar insuficiente:

  • Triplarea capacității mondiale de energie regenerabilă, angajată de peste 120 de țări, inclusiv SUA și UE;
  • Angajamentul luat de 50 de companii mari de petrol și gaze, inclusiv Exxon și Saudi Aramco, de a reduce cu 80-90% emisiile de metan din operațiunile lor industriale, până la sfârșitul deceniului.
  • Oprirea completă a arderilor tehnice de gaze naturale, frecvente acum pentru a depresuriza sistemelor în timpul forajului, sau în situațiile în care prețul scade iar costurile de depozitare cresc.

Potrivit AIE, aceste măsuri, care împreună ar avea ca rezultat o reducere a emisiilor de aproximativ 4 gigatone de carbon eliberat în atmosferă sub formă de CO2, sunt insuficiente fără un calendar clar de reducere a utilizării hidrocarburilor – gaze, petrol. Un acord privind eliminarea cărbunelui a fost convenit în 2021, dar și acesta prevede termene foarte îndepărtate.

Duminică după amiaza, negociatorii de la COP28 încă discută un acord privind eliminarea treptată a combustibililor fosili, dar există diviziuni profunde. Chiar dacă reprezentantul Chinei a spus că un astfel de acord ar fi necesar, Rusia și OPEC (țările exportatoare de petrol, dominate de Arabia Saudită) se opun.

Anul 2023 este primul în care temperatura medie globală se apropie de pragul de +1,5 grade Celsius față de epoca preindustrială, deși se estima că acesta va fi atins undeva între 2025 și 2027. Știința arată că existența vieții pe Pământ este pusă în pericol la o încălzire dincolo de acest prag și, în timp ce unele specii vor reuși să se adapteze, altele vor dispărea.

Sursă: CNN

Foto: Rawpixelimages | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday