Normele, agreate de deputații europeni și reprezentanții țărilor membre UE, stabilesc o serie de obiective astfel încât să fie stimulată construirea de clădiri cu încălzire electrică. Subvențiile pentru centralele pe bază de gaze și petrol vor înceta până în 2025, iar din 2030 nu vor mai fi acordate autorizațiii pentru construcția de clădiri noi care folosesc astfel combustibili. În același timp, noua legislație cuprinde și norme care ar urma să facă clădirile mai eficiente energetic: “Energia irosită înseamnă bani aruncaí. Trebuie să-i ajutăm pe cetățeni să economisească bani și să-i protejăm de prețurile volatile ale energiei”, a declarat CIaran Cuffe, europarlamentar din partea Partidului Verzilor din Germania. 

Pompele electrice de căldură, dacă sunt bazate pe energie regenerabilă, care încălzesc clădirile în mod eficient și fără emisii poluante, sunt însă costisitoare și reprezintă principalul instrument de decarbonizare, conform unui plan elaborat de Agenția Internațională pentru Energie. La începutul anului 2024, Comisia Europeană va publica un plan de acțiune privind construirea și instalarea cât mai multor astfel de pompe.

Statele membre UE au agreat implementarea normelor europene în legislația națională, ceea ce ar urma să faciliteze montarea de instalații solare pe cât mai multe clădiri, începând cu instituțiile publice și cu cele de birouri, iar, până în 2030, să fie instalate și pe clădirile noi de locuințe. Sunt exceptate clădirile cu caracter agricol și cele de patrimoniu, precum și bisericile și lăcașurile de cult.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday