Vladimir Putin (71 de ani) le-a spus, vineri, soldaților care au luptat în războiul din Ucraina că va candida din nou la alegerile prezidențiale din 2024, o decizie care îi va permite să rămână la putere cel puțin până în 2030. Informația este transmisă și de TASS, agenția rusă de stat.

În ceea ce jurnaliștii agențiilor de presă internaționale descriu ca fiind “o scenetă”, după ceremonia în care Putin a acordat veteranilor cea mai înaltă distincție militară a Rusiei, un comandant militar rus l-a abordat pe președintele rus și i-a cerut să candideze din nou la alegerile din 2024. “Nu voi ascunde faptul că am avut gânduri diferite în momente diferite, dar acum este timpul să iau o decizie. Voi candida pentru postul de președinte al Federației Ruse”, i-a răspuns Putin.

Mandatul lui Vladimir Putin încetează efectiv la 7 mai 2024. Următoarele alegeri prezidențiale din Rusia sunt programate pentru 17 martie. Putin a fost liderul Rusiei pe durata a cinci președinții americane, de la Bill Clinton la Joe Biden. El a devenit președinte interimar în ajunul Anului Nou din 1999, când Boris Elțîn a demisionat în mod neașteptat.

A fost ales pentru primul său mandat în martie 2000. A dus la capăt două mandate de patru ani în calitate de președinte înainte de a se retrage în 2008, deoarece nu i se permitea din punct de vedere constituțional să candideze pentru un nou mandat prezidențial. L-a susținut pe Dmitri Medvedev, care l-a înlocuit în funcția de președinte, în timp ce Putin a preluat rolul de prim-ministru pentru a doua oară. În această perioadă, a modificat legislația astfel încât mandatele de președinte să dureze șase ani, în loc de patru.

A recâștigat președinția în 2012 și, după ce a fost reales în 2018, a semnat o lege în 2021 care i-a deschis calea pentru a candida pentru încă două mandate de șase ani. A fost deja președinte mai mult timp decât orice alt conducător al Rusiei, de la Iosif Stalin încoace, depășind chiar și mandatul de 18 ani al lui Brejnev.

Următoarele alegeri vor marca, de asemenea, prima participare la alegerile prezidențiale a locuitorilor din regiunile ucrainene ocupate Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson, anexate de Rusia în timpul conflictului. Analiștii consideră că, pentru Putin, alegerile sunt o formalitate: cu sprijinul statului, al mass-mediei de stat și fără o opoziție solidă, cu greu ar putea să nu câștige alegerile.

Surse: TASS, CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday