Studiul derulat de Unicef pe 38 de țări din UE și OCDE a arătat că rata de sărăcie în rândul copiilor a crescut, între 2014 și 2021, cu 20% în Marea Britanie și cu 10% în Franța, Islanda, Norvegia și Elveția. Experții explică faptul că guvernul britanic a redus cheltuielile pentru sprijinirea copiilor în situații defavorizate și a familiilor acestora.

Țări mai sărace s-au descurcat mai bine. De exemplu, în Polonia indicatorul a scăzut cu 38%, iar în Slovenia, Letonia și Lituania cu câte 30%. Rezultatele au demonstrat că, deși indicatorul a scăzut cu 8%, în medie, încă mai există 69 de milioane de copii care trăiesc în gospodării cu venituri cu 60% mai mici decât venitul mediu național. 

Consecințele acestui fenomen pot afecta toată viața, de exemplu, copiii au mai puține șanse să termine școala și mai multe de a se angaja pe salarii mici. Raportul mai transmite că pentru minorii născuți în zone defavorizate, există posibilitatea să trăiască mai puțin cu până la opt ani, în comparație cu o persoană născut într-o zonă dezvoltată.

Pentru combaterea fenomenului, Unicef face apel la conectarea tuturor copiilor la serviciile de bază de calitate, cum ar fi îngrijire și educație sau crearea unor oportunități de angajare adecvată pentru familiile din medii defavorizate.

Surse alternative: Euronews, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday