Cercetătorii din întreaga lume încearcă să perfecționeze calculul cuantic astfel încât să atingă viteze de calcul mult mai mari decât cele ale computerelor clasice bazate pe siliciu. Provocarea constă în crearea de computere cuantice care să fie suficient de fiabile în lumea reală pentru a depăși în mod constant computerele convenționale, fără a se confrunta cu erori de date. IBM a prezentat ceea ce spune că este un nou mod de a conecta cipurile în interiorul calculatoarelor cuantice, și apoi de a conecta calculatoarele între ele, astfel încât acestea să-și corecteze singure erorile.
Noul sistem modular de calcul cuantic, Quantum System Two, combină trei procesoare cuantice “Heron” de 133 de qubiți într-un singur circuit cuantic. Un qubit, sau bit cuantic, este echivalentul unei unități de informație în calculul cuantic, “infinit mai mare față de bitul folosit în calculatoarele clasice”. Noul computer are aproape cinci metri înălțime și funcționează “într-un vid aproape perfect, la temperaturi extrem de scăzute“.
IBM spune că la cele trei procesoare Heron vor fi conectate mai multe procesoare, pe măsură ce sistemul este dezvoltat și reglat. Fiecare dintre aceste trei procesoare, susține compania, va putea procesa până la cinci mii de operațiuni simultan. În următorul deceniu, “tehnologia de cuplare cuantică” va fi utilizată pentru a conecta mai multe procesoare între ele și, prin urmare, va permite ca operațiuni de un miliard să fie calculate într-un singur circuit cuantic.
Compania spune că intenționează să utilizeze noul cip în platforma sa de inteligență artificială dedicată întreprinderilor, Watsonx.
“Ne aflăm ferm în era în care computerele cuantice sunt folosite ca instrument pentru a explora noi frontiere ale științei”, a declarat directorul de cercetare al IBM, Dario Gil. Calculul cuantic, a mai explicat acesta, ar putea permite rezolvarea în câteva minute a unor probleme de fizică, chimie, inginerie și medicină care, altfel, ar necesita milioane de ani pentru a fi rezolvate de supercomputerele de astăzi.
IBM a mai transmis că a oferit unul dintre noile computere Clinicii Cleveland din Ohio, unde tehnologia ar putea fi folosită într-o zi pentru a modela comportamentul proteinelor și formele pe care acestea le iau în funcție de caracteristicile lor.
Potrivit The Guardian, lansarea computerului IBM vine în contextul în care mari companii rivale precum Microsoft, Google și Baidu (China) se întrec și ele în dezvoltarea unor supercalculatoare.
Surse: The Guardian, IBM
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.