În primele nouă luni ale anului în curs, Turcia a exportat bunuri în valoare de 158 de milioane de dolari către Rusia și alte cinci țări din fosta URSS. Financial Times scrie că Statele Unite consideră că aceste bunuri sunt “de mare prioritate” pentru Moscova și se declară îngrijorate de potențialul rol de intermediar pe care Ankara îl joacă în favoarea Rusiei. Spre comparație, suma este de trei ori mai mare decât cea raportată în aceeași perioadă din 2022, iar între 2015 și 2021, exporturile de bunuri în Rusia nu au depășit 29 de milioane de dolari.
Publicația britanică relatează că printre cele 45 de categorii de bunuri exportate în Rusia se numără microcipuri, diferite componente electronice, echipamente de comunicații sau diferite atașamente pentru arme (lunete, vizoare, etc). Acestea sunt controlate de SUA, UE, Japonia și Regatul Unit, pentru a împiedica intrarea acestora în Rusia. Cu toate acestea, reglementările pot fi ocolite de companiile care transportă astfel de produse prin modificarea traseului și a destinației finale.
“În cazul unor țări terțe, cum ar fi Turcia, ne aflăm într-o poziție mai slabă de aplicare a reglementărilor decât ne-am dori. Trebuie, într-adevăr, să ne bazăm pe aceste țări că aplică regulile comune în propriile jurisdicții, pentru a ajunge la aceste entități care facilitează transportul de echipamente care fac obiectul sancțiunilor”, a declarat Emily Kilcrease, din cadrul grupului de experți americani Center for a New American Security.
Un oficial european, responsabil de sancțiunile aplicate de UE exporturilor de echipamente necesare Rusiei, a declarat că Turcia și Emiratele Arabe Unite servesc adesea drept destinație intermediară pentru entitățile rusești care încearcă să exploateze rutele de import în vederea evitării controalelor.
Mai exact, datele oficiale oferite de guvernul turc arată o creștere bruscă a exporturilor de astfel de bunuri către Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan, dar agențiile de statistică ale acestor țări nu au raportat importuri care să confirme aceste exporturi turcești. Discrepanța sugerează astfel că articolele care au plecat din Turcia către aceste țări ex-sovietice au ajuns, de fapt, în Rusia.
Produsele exportate din Turcia, mai scrie Financial Times, sunt folosite inclusiv pentru producția de rachete de croazieră, drone și elicoptere. SUA și țările aliate au făcut un apel către Ankara să ia măsuri pentru a limita această practică, au declarat doi oficiali occidentali pentru FT. Turcia a păstrat legăturile diplomatice și comerciale cu Rusia, în ciuda invadării Ucrainei, angajându-se însă în același timp să nu ajute Moscova să evite controalele occidentale.
Problema vine într-un moment sensibil pentru relațiile Turciei cu Occidentul. Ankara încearcă să achiziționeze avioane de luptă F-16, în valoare de miliarde de dolari, în timp ce SUA și UE fac presiuni depind de Turcia pentru a aproba aderarea Suediei la NATO.
Analiza completă: Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.