Datele Agenției Europene de Mediu arată că peste jumătate din numărul deceselor (253.000) au fost cauzate de particule fine găsite în aer, cunoscute sub numele de PM2,5 (cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri), care au depășit limitele maxime recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. 52.000 de decese au fost cauzate de nivelurile excesive de dioxid de azot (NO2) și alte 22.000 de decese au fost cauzate de expunerea persoanelor pe termen scurt la niveluri excesive de ozon.
Între 2005 și 2021, numărul deceselor cauzate de PM2,5 în UE a scăzut cu 41%, iar UE își propune să ajungă la 55% până la sfârșitul deceniului. Medicii avertizează că poluarea aerului este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății oamenilor, însă numărul deceselor s-ar putea micșora dacă țările UE vor lua măsurile necesare.
Agenția Europeană de Mediu a estimat cât timp va continua populația cu boli să trăiască având în vedere calitatea proastă a aerului. Pentru persoanele cu cancer pulmonar sau boli cardiace ischemice, nu a fost o diferență mare, deoarece acestea sunt mai sensibile, explică cercetătorii. Totuși, în cazul bolnavilor de astm, diabet sau boala pulmonară obstructivă cronică, agenția estimează că s-au pierdut aproximativ 150.000 de ani de viață în întreaga UE. În România, totalul deceselor echivalează cu peste o mie de ani de viață pierduți la 100 de mii de locuitori.
Arderea combustibililor fosili, conducerea mașinilor și înmulțirea fermelor de animale generează volume mari de gaze toxice și particule nocive pe care oamenii le respiră. Cele mai mici dintre aceste particule pot trece în fluxul sanguin, unde se răspândesc în organism și pot afecta organele, de la creier până la sistemul reproducător. Leena Ylä-Monononen, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu, a declarat: “Vestea pozitivă este că autoritățile de la nivel european, național și local acționează pentru a reduce emisiile prin măsuri precum promovarea transportului public sau a mersului cu bicicleta în centrele orașelor, precum și prin actualizarea legislației.”
Surse: The Guardian, Raportul EEA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.