Rolul contabililor din compania PwC Cipru, dar și al altor consilieri, în gestionarea averilor oligarhilor ruși a ieșit la iveală odată cu scurgerea a 3,6 milioane de fișiere, de la o sursă anonimă, către Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și Paper Trail Media din Germania, care le-au pus la dispoziția jurnaliștilor de la The Guardian și BBC.
Documentele scurse sunt emise de la mijlocul anilor 1990 și până în aprilie 2022 și arată că aproape 650 de companii și trusturi, înregistrate în Cipru, erau deținute sau controlate de ruși care au fost plasați sub sancțiuni din 2014, de când Rusia a anexat ilegal Crimeea.
După studierea arhivei, publicațiile britanice au scris că Pwc Cipru și alți consilieri l-au ajutat pe unul dintre cei mai puternici oligarhi ruși, Alexei Mordașov, să încerce să transfere un miliard de lire sterline către o companie publică, în ziua în care a fost supus sancțiunilor europene. Autoritățile cipriote precizează că această tranzacție este, în prezent, anchetată. Același miliardar ar fi făcut plăți nedeclarate de 600 de mii de euro către un influent jurnalist german (Hubert Seipe), pentru a-l sprijini să publice două cărți despre Vladimir Putin.
Alexei Mordașov
Contactați de jurnaliști, PwC și un reprezentant al oligarhului Mordașov au spus că nu au cunoștință despre ancheta autorităților cipriote. Curtea Europeană de Justiție a confirmat, în septembrie, decizia UE de a-l plasa pe miliardar sub sancțiuni, numai că acesta poate face apel.
De asemenea, numele lui Roman Abramovici apare într-o afacere secretă cu doi ruși care sunt cunoscuți ca “portofelele lui Vladimir Putin”. Concret, un trust legat de Abramovici a transferat acțiuni la o companie de publicitate rusească, pe sume mai mici decât valoarea reală, către Sergei Roldugin și Alexander Plekhov.
Roman Abramovici
Roldugin, în prezent director artistic al Casei de Muzică din Sankt Petersburg, îl cunoaște pe Putin din tinerețe și chiar i-a făcut cunoștință cu Liudmila Shkrebneva, cu care Putin s-a căsătorit în 1983. Mai mult, Roldugin este nașul primei fiice a actualului președinte. Putin l-a cunoscut pe Plekhov tot în Petersburg. Acesta din urmă este un biochimist devenit om de afaceri. Cei doi sunt acuzați că dețin, în secret, bani și active care de fapt sunt ale lui Vladimir Putin, cu scopul de a proteja averea acestuia, motiv pentru care au fost și ei sancționați de autoritățile din UE și Marea Britanie.
La rândul lui, Roman Abramovici se află pe lista oligarhilor sancționați încă din martie 2022, motiv pentru care a fost și forțat să vândă clubul de fotbal Chelsea. UE a argumentat că miliardarul a avut relații foarte bune cu președintele Putin, care i-au permis să-și mențină averea considerabilă.
Legăturile lui Putin cu Roldugin au fost prezentate, prima dată, în 2016, în cadrul unei alte scurgeri de date, cunoscută ca Panama Papers. Roldugin și Plekhov s-au aflat în centrul unei scheme de spălare de bani gestionați de Bank Rossiya și de oameni foarte apropiați de Vladimir Putin. Bank Rossiya a fost, de asemenea, sancționată de SUA în 2014, când autoritățile americane au numit-o “banca personală a înalților oficiali ai Rusiei”.
Vladimir Putin și Sergei Roldugin
După dezvăluirile făcute de The Guardian, BBC și partenerii publicațiilor britanice, Cipru, țară membră UE din 2004, a anunțat că va înăspri controalele asupra sectorului financiar. Concret, guvernul cipriot a cerut sprijinul celui britanic pentru a crea o structură specializată în pentru punerea în aplicare a sancțiunilor care-i vizează pe oligarhii și companiile din Rusia. Un plan în acest sens va fi prezentat luna aceasta.
Surse: The Guardian, BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.