Forțele Aeriene ale SUA au dat publicității o filmare ce arată o aeronavă J-11 (variantă derivată din Su-27 sovietic) ce se apropie prin stânga și trece pe sub aripa aeronavei americane, frânează și zboară apoi în paralel cu aceasta.
Footage has been released today showing the Unsafe and Unprofessional Interception of a U.S. Air Force B-52H Strategic Bomber which was Flying in International Airspace over the South China Sea by a J-11 Jet Fighter with the People’s Liberation Army Air Force on October 24th; the… pic.twitter.com/gaZPP50EYq
— OSINTdefender (@sentdefender) October 26, 2023
Potrivit Comandamentului Pacificului, incidentul s-a produs marți, deasupra Mării Chinei de Sud, iar “pilotul chinez a zburat într-o manieră nesigură și neprofesionistă, a demonstrat o calitate slabă a aptitudinilor de aviator prin aproprierea la o viteză excesivă necontrolată, zburând sub, în fața și la doar trei metri de aeronava B-52 și punând astfel ambele aeronave în pericol de coliziune. Ne exprimăm îngrijorarea că acest pilot nu era conștient de cât de aproape a fost să provoace o coliziune”, se arată în comunicatul Comandamentul Pacificului al SUA.
Incidentul vine înaintea unei vizite la Casa Albă, vineri, a ministrului chinez de Externe, Wang Yi.
La rândul său, Ministerul chinez al Apărării a publicat un videoclip ce ar arăta un incedent produs pe 19 august între distrugătorul american USS Ralph Johnson care ar tăiat calea unui grup operativ al marinei chineze care făcea antrenamente de rutină în Marea Chinei de Sud.
🇨🇳 China EXPOSES 🇺🇸US provocations in the South China Sea
☑️”The first video shows that on August 19, 2023, the USS Ralph Johnson destroyer dangerously interfered the normal training of Chinese naval vessels in the South China Sea. The Chinese navy issued a stern warning to… pic.twitter.com/cWDLUcIBLa
— COMBATE |🇵🇷 (@upholdreality) October 22, 2023
Pe 18 octombrie, Pentagonul a reclamat “un comportament coercitiv și riscant” din partea piloților chinezi împotriva aeronavelor americane, deasupra apelor internaționale din jurul Chinei. “Din toamna lui 2021, au avut loc peste 180 de astfel de incidente. Este o campanie centralizată și concertată pentru a realiza aceste comportamente riscante pentru a forța o schimbare a activității operaționale legale a Statelor Unite”, a spus la vremea respectivă un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Beijingul pretinde “suveranitate incontestabilă” aproape în totalitate asupra Mării Chinei de Sud, o importantă rută pentru transportul internațional, în contradicție cu toate statele din zonă și cu SUA, care conduc frecvent “acțiuni de mare liberă”, patrulând cu nave de război în zonele asupra cărora China își pretinde suveranitatea.
Sursa: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.