“În urma unor discuții detaliate cu președintele Biden cu privire la recentele escaladări ale Iranului și ale forțelor pe care acesta le sprijină în regiunea Orientului Mijlociu, am direcționat astăzi o serie de măsuri suplimentare pentru a consolida și mai mult poziția Departamentului Apărării în regiune”, a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin.
Sistemul de apărare THAAD (Terminal High Altitude Area Defense, foto) are un radar puternic și este folosit ca scut împotriva atacurilor aeriene la mare altitudine. Este conceput pentru a distruge rachete prin interceptarea lor în timpul coborârii sau reintrării în atmosferă. Desfășurarea sistemului de către SUA în Coreea de Sud în 2016 a provocat furia Chinei, care a crezut că acesta ar putea monitoriza spațiul său aerian. Sistemul THAAD a fost desfășurat și în România, în 2019, în timpul mentenanței scutului de la Deveselu.
Statele Unite au trimis în ultimele săptămâni în zonă și două portavioane, navele lor de sprijin și aproximativ 2.000 de pușcași marini. Aceste mișcări au loc la doi ani după ce Administrația Biden a retras sistemele de apărare aeriană din Orientul Mijlociu, invocând o reducere a tensiunilor cu Iranul.
De la izbucnirea conflictului dintre Israel și militanții Hamas din Gaza, s-a înregistrat o creștere a numărului de atacuri împotriva forțelor americane din Irak și Siria. Săptămâna aceasta, o navă de război americană a doborât cel puțin opt drone și patru rachete de croazieră lansate de rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran.
În această dimineață, Israelul a organizat un raid aerian asupra unei moschei din Cisiordania. Conform armatei, atacul a fost menit “să contracareze un atac terorist iminent. Moscheea era folosită de teroriști ca centru de comandă”. Din primele informații, o persoană a murit și trei au fost rănite. În Cisiordania, ocupată de Israel, trăiesc trei milioane de palestinieni.
Tot în această dimineață, Canada a transmis în urma analizei rapoartelor clasificate că “putem afirma cu un grad ridicat de încredere” că Israelul nu a fost în spatele atacului asupra spitalului Al-Ahli din Gaza din 17 octombrie, ci “explozia a fost cauzată mai degrabă de o rachetă rătăcită lansată din Gaza”. Evaluarea Canadei vine la o zi după ce și serviciile de informații militare franceze au concluzionat că explozia de la spital a fost probabil cauzată de o rachetă palestiniană ratată, nu de un atac israelian.
Surse: BBC, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.