Șeful statului l-a primit la Palatul Cotroceni pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a efectuat prima sa vizită în România de la izbucnirea războiului. După întâlnire, cei doi oficiali au susținut o conferință de presă comună în care au anunțat că au semnat o declarație prin care relaţia dintre țara noastră şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.

Zelenski a mulțumit României pentru sprijinul militar și umanitar acordat ucrainenilor. ”Mi-aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați ucrainenii în România, care ne-a acordat sprijin militar și umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dvs. Am avut astăzi niște tratative foarte eficiente. Aș menționa convenirea unui parteneriat strategic pe viitor între România și Ucraina. Am dat indicații echipelor noastre de a pregăti fundamentul pentru acest parteneriat strategic. Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, despre susținerea formulei păcii”.

Întrebat despre anularea discursului din Parlament, liderul ucrainean a declarat că pe agenda sa figurează întâlniri cu premierul, cu președintele și cu șefii camerelor și câțiva parlamentari. Acesta a precizat că nu avea un discurs pregătit pentru Parlamentul România. ”Mă voi pregăti data viitoare cu un discurs pentru Parlament, pentru jurnaliști”, a încheiat acesta.

Cei doi au discutat și despre exportul de cereale ucrainene prin România. Au agreat dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole. Acum, 60% din volumul exporturilor de cereale din Ucraina tranzitează România.

Principalele declarații: 

Klausi Iohannis:

Mă bucur să-l primesc astăzi la Palatul Cotroceni pe președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski. Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic pentru angajamentul constructiv. Ne dorim o relație bilaterală cu o viziune pe termen lung bazată pe încredere și valori comune și axată pe generarea de proiecte concrete în beneficiul întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de parteneriat strategic. Mă bucură că am semnat astăzi o declarație comună, eveniment la care ați fost martori, o declarație care evocă exact acest cadru principial de cooperare. 

În prezent, ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul, dar în calitate de vecini și parteneri, avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung. L-am asigurat pe președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a considera sprijinul multidimensional pentru Ucraina, inclusiv cel de tip militar, cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu și până la tragerea la răspuns acelor responsabili de crimele comise și mai departe în procesul de refacere și reconstrucție a țării. 

Exprim admirație, personal și în numele poporului român, pentru curajul și rezistența poporului ucrainean. Din primele clipe ale acestei agresiuni, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare de securitate pentru continentul european și în regiunea Mării Negre, românii au fost alături de Ucraina. Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei este consolidarea securității României. Susținem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim.

Am condamnat din nou atacurile în termenii cei mai fermi atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene. Acestea sunt crime de război, afectează securitatea cetățenilor ucraineni și a celor români și afectează negativ securitatea alimentară globală. Am luat la nivel național și aliat măsurile necesare pentru supravegherea, creșterea vigilenței monitorizarea în regiunea Mării Negre. Vom continua eforturile pentru descurajarea de echipamente pe Flancul Estic și la Marea Neagră. Am apreciat discuțiile constructive cu președintele Zelenski, la New York, și soluțiile discutate atunci privind exporturile de cereale ucrainene. Ne dorim în continuare aplicarea completă și rapidă a măsurilor propuse. Am reafirmat angajamentul României de a lucra cu partenerii noștri internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene către piețele globale. S-a agreat dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole. Acum tranzitează 60% din volumul exporturilor de cereale din Ucraina. Peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat porturile românești de la începutul războiului. Vă asigur că vom depune toate eforturile pentru sprijinirea Ucrainei. 

Volodimir Zelenski:

Astăzi, am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la consiliul European din decembrie. Este și o decizie strategică pentru UE.

Am avut un schimb de opinii despre rezultatele summitul NATO de la Vilnius. Apropierea dintre Ucraina și Alianță este o decizie istorică. Am avut un schimb de opinii privind implementarea practică a declarației G7. Repet, doar Ucraina poate decide când și cum va negocia pacea. România este interesată de avansarea unei agende în beneficiul cetățenilor români și ucraineni. 

Sunt foarte bucuros de a vizita Bucureștiul, prima vizită de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Vă mulțumesc domnule președinte, mulțumesc întregii Românii pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei, în această perioadă dificilă și dură. Mi-aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați ucrainenii în România, care ne-a acordat sprijin militar și umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dvs. Am avut astăzi niște tratative foarte eficiente. Aș menționa convenirea unui parteneriat strategic pe viitor între România și Ucraina. Am dat indicații echipelor noastre de a pregăti fundamentul pentru acest parteneriat strategic. Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, despre susținerea formulei păcii.

Vom crea un centru de pregătire a piloților, cum să accelerăm procesul de pregătire. Am discutat despre situația de pe front, despre solicitările noastre militare. Știm cât de periculoase sunt rachetele și dronele Shahed care atacă permanent Odesa, localitățile din apropierea granițelor României. Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă care atacă porturile noastre, apărarea acestor porturi, trebuie să facem totul posibil ca Rusia să nu transforme zona Dunăreană și a Mării Negre într-o zona moartă.

Am convenit primii pași comuni care să ne permită apărarea acestor porturi. Un alt element este colaborarea Ucraina – Moldova – România. Am dezvoltat o logistică bună. Va începe să funcționeze un coridor pentru cerealele din Ucraina, prin Moldova. Acest lucru are o importanță mare pentru toată Europa. Cooperarea trilaterală dă un impuls foarte bun pentru dezvoltarea economică. Suntem convinși că Ucraina și Moldova vor deveni membre ale UE. 

Am vorbit despre situația din Orientul Mijlociu. Ca și Ucraina, România a condamnat actele teroriste împotriva Israelului. Nu trebuie să dăm posibilitatea Rusiei sau oricărui agresor să poată teroriza lumea dezvoltată și civilizată. Vom susține, alături de România, aceeași poziție.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday