Vestea vine după evenimentele din weekend din Congresul SUA, care nu a inclus în proiectul de lege pentru cheltuielile administrației federale și banii pentru achiziții de armament pentru Ucraina, reușind astfel să evite un blocaj guvernamental.
Anterior, subsecretarul american al Apărării, Michael McCord, a explicat într-o scrisoare adresată conducerii Congresului, vineri, că “Incapacitatea de a asigura achiziții și livrări în timp util ar putea submina operațiunile esențiale ucrainene de reluare a unui teritoriu sau de apărare împotriva potențialelor viitoare ofensive ruse. Fără fonduri suplimentare acum, ar trebui să amânăm sau să reducem asistența pentru a îndeplini cerințele urgente ale Ucrainei, inclusiv pentru apărarea aeriană și muniții, care sunt critice și urgente acum, deoarece Rusia se pregătește să conducă o ofensivă de iarnă și continuă bombardarea orașelor ucrainene”.
Un alt indiciu de nesiguranță este înlăturarea de către colegii republicani a președintelui Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, care a susținut continuarea sprijinul pentru Ucraina. Evoluțiile sunt o veste îngrijorătoare pentru Kiev, deoarece războiul cu Rusia se află în cea de-a 20-a lună.
Olandezul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, a spus despre stocurile de muniție ale Occidentului, marți, în timpul unei discuții la Forumul de Securitate de la Varșovia că “se poate vedea fundul sacului”. “Dăm sisteme de arme Ucrainei, ceea ce este grozav, și muniție, dar nu din depozite pline. Am început să dăm din depozitele pe jumătate pline sau mai mici din Europa”, iar acele magazii sunt acum epuizate, potrivit lui Bauer.
James Heappey, ministrul de stat pentru forțele armate ale Regatului Unit, vorbind în cadrul aceluiași eveniment, a declarat că, deși stocurile s-au diminuat, ajutorul pentru Kiev trebuie să continue, iar țările occidentale trebuie să își mărească capacitatea de a produce mai multă muniție. “Trebuie să menținem Ucraina în luptă în această seară și mâine și poimâine și tot așa. Asta înseamnă să continuăm să dăm [arme], zi de zi, și să ne reconstruim și propriile stocuri”, a adăugat acesta.
“Statele Unite și aliații săi trimit în Ucraina o gamă largă de muniții, dar acestea nu sunt produse sau livrate atât de repede pe cât este necesar”, a explicat expertul în apărare al Consiliului Atlantic, Thomas Warrick. Acesta a scris că, pe măsură ce Ucraina a întârziat începutul ofensivei de vară pentru a aduce mai multă muniție și echipament pe linia frontului, Rusia a reușit să-și construiască linii de apărare care au atenuat semnificativ avansurile ucrainene.
Liderii militari americani recunosc că muniția este folosită cu un ritm uluitor pe câmpurile de luptă din Ucraina. Trupele Kievului trag de obicei între 2.000 și 3.000 de obuze de artilerie pe zi împotriva forțelor ruse, a declarat un oficial american al apărării pentru CNN în iulie. Pentagonul a transmis că a furnizat Ucrainei peste 2 milioane de cartușe de artilerie. La acea vreme, proviziile Washingtonului de cartușe de artilerie standard NATO de 155 mm erau atât de scăzute încât s-a decis să furnizeze Ucrainei controversatele muniții cu dispersie.
Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina s-a ridicat la 46,6 miliarde de dolari de la începutul războiului și până pe 31 iulie, iar aliații NATO au contribuit cu miliarde mai mult.
Sursă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.