Directorul departamentului pentru regiunile polare, din cadrul Biroului pentru Afaceri Externe, a declarat pentru The Telegraph că răspândirea gripei aviare, care a ucis milioane de păsări la nivel global, va avea efecte “absolut devastatoare” în Antarctica, iar acest lucru este doar o chestiune de timp, deoarece păsările care migrează din America de Sud către locurile de împerechere din Antarctica sunt purtătoare de virus.

Specialiştii estimează că virusul care declanșează gripa aviară, H5N1, va apărea în teritoriu în următoarele săptămâni, şi că numărul deceselor în rândul populaţiilor de pinguini ar putea fi excepțional de mare, deoarece continentul este locul de reproducere a peste o sută de milioane de păsări. În plus, avertizează că virusul va afecta semnificativ şi focile, leii de mare şi chira polară (o specie de păsări de dimensiuni mici).

Gripa aviară s-ar putea răspândi rapid între diversele specii de pinguini sau foci din cauza că acestea se strâng în colonii mari și dense. De altfel, se consideră că animalele din Antarctica au o imunitatea redusă la astfel de viruși din cauză că nu s-au confruntat cu ei.

Pentru a proteja pinguinii și celelalte păsări și mamifere care ar putea fi afectate de virus, este posibil ca turiștii ce vizitează Antarctica să nu fie lăsați să coboare de pe vasele cu care sunt transportați, pentru a preveni o contaminare încrucișată. Oamenii de știință explică faptul că vizitatorii pot transporta pe haine și alte obiecte personale virusul, motiv pentru care a fost deja stabilit un protocol, iar obiectele personale le sunt igienizate înainte de a coborî.

De asemenea, aceștia nu sunt lăsați să se așeze și nici să se apropie de animale. Sezonul de călătorii care se desfășoară din octombrie și până în martie este de așteptat să aducă peste 115 mii de turiști în Antarctica, ​​cel mai mare număr înregistrat până acum. În sezonul 2015 – 2016, totalul a fost de doar 38.478.

Recomandările experților se bazează pe observațiile făcute în America de Sud, unde din 2022 virusul a început să se răspândească, ajungând în doar trei luni din Columbia în Chile, din cauza turiștilor. În timpul valului de gripă aviară de atunci, numai Chile și Peru au pierdut peste 500 de mii de păsări sălbatice din cel puțin 65 de specii și 20 de mii de mamifere. Experții subliniază însă că numărul ar putea fi mult mai mare, din cauza dificultății cu care testarea este efectuată.

Dincolo de gripa aviară, pinguinii sunt însă amenințați și de alte pericole precum pescuitul excesiv sau încălzirea globală. Luna trecută s-a raportat că până la 10 mii de pui de pinguini imperiali au fost uciși după ce gheața s-a topit și s-a rupt înainte ca aceștia să-și dezvolte penele rezistente la apă, necesare pentru a putea înota.

Sursa: The Telegraph 

Sursa foto: Hel080808 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday