Grupurile occidentale au obținut, pe piața rusă, profituri de aproape 20 de miliarde de dolari și venituri brute de 200 de miliarde numai în 2022, potrivit datelor Școlii de Economie din Kiev, analizate de Financial Times. Un director al unității a declarat că, probabil, numerele au crescut considerabil până acum.
Totuși, Kremlinul a reușit să blocheze aceste sume, prin impunerea, anul trecut, a unei interdicții de plată a dividendelor pentru companii din țările “neprietenoase” Rusiei, listă pe care se regăsesc Statele Unite, Marea Britanie și cele 27 de state ale Uniunii Europene. Plățile de dividende pot primi aprobare doar în circumstanțe excepționale, iar Financial Times arată că, până acum, au fost emise foarte puține autorizații.
Dimensiunea veniturilor și profiturilor reflectă importanța companiilor occidentale pentru economia rusă, dar și dilema lor în gestionarea operațiunilor din țară, scrie FT. Multe dintre grupuri au încercat să-și vândă filialele din Rusia, dar tranzacțiile necesită aprobare din partea guvernului.
Recent, British American Tobacco și Volvo au anunțat că vor transfera activitățile lor către entități din Rusia. Alt grup încă activ pe piață este banca austriacă Raiffeisen, care anul trecut a făcut un profit de două miliarde de dolari. Philip Morris și PepsiCo, din SUA, au avut încasări de 700 de milioane de dolari, iar suedezii de la Scania de peste 600 de milioane.
Școala de Economie din Kiev a stabilit că întreprinderile americane au generat profituri însumate de 4,9 miliarde de dolari în Rusia în 2022, cele germane de 2,4 miliarde, cele austriece de 1,9 miliarde, iar cele elvețiene de un miliard. Totuși, unele companii occidentale au găsit căi pentru a ocoli restricțiile impuse de statul rus. De exemplu, Mars a reușit să plătească peste jumătate din dividende către compania-mamă, prin “compensarea acestora cu datoriile”, potrivit raportului fiscal pentru 2022.
În august, Ministerul rus al Finanțelor a relaxat legislația privind dividendele și, în plus, a introdus un cadru de lucru pentru companiile desemnate ca fiind “bune” și “rele”, în această categorie încadrându-se cele din statele considerate “neprietenoase”. O persoană implicată în procesul de ieșire al unei companii de pe piața rusă a comentat că “permiterea distribuirii dividendelor a devenit un fel de răsplată pentru <<bună purtare>>. Răsplata vine după ce dai de înțeles, clar, că vrei să rămâi în Rusia”. Persoana respectivă, care a vrut să-și păstreze anonimatul, a spus că recuperarea dividendelor a ajuns un proces la fel de complicat ca vânzarea afacerii din țară.
Chiar și companiile din țările “prietenoase” au greutăți când vine vorba de repatrierea dividendelor. Cel mai înalt oficial indan din domeniul petrolului a transmis că Moscova împiedică companiile energetice indiene să repatrieze dividende de aproape 400 de milioane de dolari. Kremlinul spune că face acest lucru pentru că o mare parte din veniturile din exportul de petrol rusesc către India este blocată.
Analiza integrală la Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.