Comunitatea științifică internațională avertizează că vremea extremă, valurile de căldură, incendiile de vegetație și inundațiile, sunt doar vârful “aisbergului”, având în vedere că acestea vor deveni normalitate în următorul deceniu, dacă nu vor fi luate măsuri drastice. Temperaturile din această vară sunt incomparabile cu efectele și mai grave care vor urma.

Specialiștii au declarat că creșterea temperaturii globale a fost în totalitate în concordanță cu avertismentele emise timp de zeci de ani și a fost stimulată în acest an de revenirea fenomenului El Niño. 

Totuși, oamenii și planeta au fost mai vulnerabili la fenomenele meteorologice extreme decât se așteptau specialiștii. Profesor Piers Forster de la Universitatea din Leeds, din Marea Britanie, e explicat că Iulie a fost cea mai caldă lună din istoria omenirii, iar oamenii din întreaga lume suportă consecințele. Dar ne așteptam deja la acest lucru având în vedere nivelul de încălzire. Acesta va deveni normalul pe timpul verii peste zece ani, dacă lumea nu cooperează și nu face din acțiunile climatice o prioritate”.

Potrivit oamenilor de știință, a mai rămas deschisă o “fereastră de oportunitate foarte mică” pentru a evita cele mai grave efecte ale crizei climatice. Este esențial ca populația să reducă la zero arderea combustibililor fosili. ONU a convocat un summit privind criza ambițiile climatice pe 20 septembrie, iar la sfârșitul lunii noiembrie va avea loc Cop28, în Emiratele Arabe Unite. Summitul va fi prezidat de Sultanul Al Jaber, directorul executiv al companiei petroliere de stat din EAU. 

Emisiile globale de carbon au continuat să crească în ultimii ani, dar trebuie să scadă cu 43% pentru pentru ca încălzirea globală să rămână sub 1,5 grade celsius peste nivelu preindustrial.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday