Un studiu, publicat în revista Nature, arată că porţiuni din frunzişul pădurilor tropicale, din America de Sud și până în Asia de Sud-Est, s-ar putea încălzi atât de tare încât să nu mai fie capabile de fotosinteză. Frunzele nu mai sunt capabile să îndeplinească acest proces (prin care produc energie din dioxid de carbon, lumină solară și apă) atunci când temperatura lor trece de 46,7 Celsius.
În prezent, doar 0,01% din totalul frunzelor depășesc acest prag, conform cercetătorilor, dar este de așteptat ca procentul să crească odată cu temperatura medie globală. Acest lucru reprezintă o amenințare serioasă pentru pădurile tropicale, care acoperă aproximativ 12% din suprafața planetei și care adăpostesc mai mult de jumătate dintre toate speciile de animale şi plante din lume. Mai mult, acestea joacă un rol vital în absorbția și stocarea carbonului și contribuie la ajustarea temperaturilor la nivel global.
Oamenii de știință au analizat datele furnizate de senzorii termici ai Stației Spațiale Internaționale, transmise prin satelit, pe care le-au combinat cu informațiile obținute pe baza experimentelor de încălzire a frunzelor. Astfel, au observat că temperaturile medii ale coronamentului pădurilor sunt de maximum 34 de grade Celsius, însă în unele zone, a fost depășită valoarea de 40 de grade.
Potrivit studiului, pădurile tropicale pot rezista unei încălziri a temperaturii globale de încă aproximativ 4 grade Celsius, dincolo de care capacitatea de a face fotosinteză dispare. În final, cercetătorii au tras un semnal de alarmă legat de importanța acestui proces pentru păduri, vietăți și climă: “Aproape toate formele de viață, inclusiv oamenii, depind de fotosinteză pentru a se hrăni, fie direct, fie indirect”, a declarat Kevin Collins, lector la Open University.
Sursă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.