Administrația Biden a interzis anumite investiții ale SUA în China în trei sectoare din domeniul tehnologic: semiconductori, calculatoare cuantice și sisteme de inteligență artificială. Scopul acestei decizii este de a împiedica China să dezvolte tehnologii care ar putea fi folosite la modernizarea armatei și care ar putea să submineze securitatea Statelor Unite.

Biden a declarat că măsura a fost luată pentru a face față amenințării din partea țărilor care au avansat semnificativ în ultima perioadă, “în domeniul tehnologiilor și produselor sensibile, critice pentru capacitățile militare, de informații, de supraveghere sau cibernetice”. Ordinul se va concentra asupra investițiilor viitoare în companiile chineze care dezvoltă software-uri pentru proiectarea cipurilor de calculatoare și tehnică necesară fabricării acestora.

China s-a declarat “extrem de îngrijorată” de această decizie și a subliniat că “își rezervă dreptul de a lua măsuri”. Potrivit ministerului chinez al Comerțului, “ordinul afectează funcționarea normală și procesul decizional al companiilor chineze și subminează ordinea economică și comercială internațională”. În acest sens, oficialii americani au insistat asupra faptului că interdicțiile sunt menite să abordeze “cele mai grave riscuri pentru securitatea națională și nu să separe economiile extrem de interdependente ale celor două țări”.

De asemenea, și ministerul chinez de Externe și-a manifestat nemulțumirea în legătură cu restricțiile, pe care le-a calificat drept “un act flagrant de constrângere economică și de intimidare științifică și tehnologică al cărui scop real este de a priva China de dreptul său la dezvoltare”.

Cel mai probabil, măsura va fi aplicată de anul viitor. China și-a mai exprimat îngrijorările cu privire la faptul că peste 70.000 de companii americane fac afaceri în China, iar restricțiile vor afecta afacerile ambelor țări, vor interfera cu cooperarea normală și vor reduce încrederea investitorilor în SUA.

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday