Potrivit The New York Times, hackerii militari chinezi au ascuns un cod malware în sistemele de infrastructură civilă, despre a cărui existență se știe, dar a cărui răspândire încă nu a fost determinată. Aparent, el a fost conceput pentru a sabota lanțurile de decizie din Statele Unite, precum și comunicațiile cu aliații săi, în cazul unui conflict.

Un oficial din Congresul SUA a spus că este ca “o bombă cu ceas”, care ar oferi Chinei puterea de a întrerupe sau încetini desfășurarea militară americană sau operațiunile de reaprovizionare prin întreruperea energiei, a apei și a comunicațiilor militare și civile din SUA, sau dintre bazele militare aliate. Impactul său ar fi însă mult mai larg, deoarece aceeași infrastructură alimentează și locuințele sau firmele.

Primele indicii ale existenței acestui virus au apărut la sfârșitul lunii mai, când Microsoft a declarat că a detectat un cod misterios în sistemele de telecomunicații din Guam, insula din Pacific care găzduiește o importantă bază aeriană americană, precum și silozuri nucleare ale SUA. Ulterior s-a dovedit că aceasta era doar o mică parte a problemei, iar continuarea investigației Microsoft a scos la iveală că respectivul cod este ascuns de mai mult timp și că detectare și curățarea sistemelor informatice care controlează infrastructura civilă și militară va lua timp.

NY Times arată că oficialii americani recunosc că încă nu cunosc amploarea prezenței codului în rețelele din întreaga lume, nici modul în care acesta ar putea fi folosit. Ziarul mai arată că recunoașterea publică a operațiunii vine într-un moment deosebit de dificil în relațiile dintre Washington și Beijing, cu amenințări tot mai evidente ale Chinei la adresa Taiwanului și cu o intensificare a eforturilor americane de a restricționa exporturile de tehnologie avansată către China.

Sursa: NY Times

Foto: Karaevgen | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday