UPDATE, ora 23.00. Potrivit Armatei Ucrainene, opt bombardiere strategice au lansat primul val de rachetele de croazieră din zona Mării Caspice, în jurul orei 17. Două ore mai tîrziu, un al doilea val, constând în patru rachete hipersonice Kinjal, a fost lansat de MiG-uri 31, aparent în încercare de a distruge un aerodrom militar din zona Hmelnitski, unde rușii bănuiesc că ucrainenii dețin avioanele care lansează rachetele cu rază lungă Storm Shadow. Nu este clar dacă acestea au atins sau nu ținta.

Ulterior, președintele Zelenski a transmis felicitări și mulțumiri soldaților din apărarea antoaeriană, despre care a spus că au respins “un atac rusesc foarte agresiv”.

Știrea, în forma inițială

Sursele ruse raportează o ofensivă majoră a ucrainenilor pe Frontul de Sud, spre Berdiansk. Au capturat mai mulți parașutiști ruși, iar Armata Rusă pare a se retrage din zonă.

Forțele ucrainene au distribuit imagini din satul Staromaiorske, susținând că au capturat parașutiști ruși, împreună cu documente și informații importante. CNN precizează însă că nu a reușit să verifice în mod independent aceste informații și nici să geolocalizeze imaginile.

Cu toate acestea, o altă înregistrare video din Staromaiorske, de data aceasta geolocalizată de CNN, arată soldați ruși care își părăsesc pozițiile și se retrag, aparent, după ce ar fi fost alungați de forțele ucrainene. Cele două înregistrări video corespund unor relatări a doi bloggeri militari ruși bine informați, care au afirmat că ucraineni au intensificat operațiunile în zonă. 

CNN amintește că anterior, tot miercuri, forțele ucrainene au declarat că au continuat să facă progrese de-a lungul axei Velika Novosilka – Berdiansk. “Trupele ucrainene au avut succes în zona Staromaiorske, pe frontul de sud”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Andrii Kovalev.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday