Vedetele s-au adunat marți la un miting în Times Square, New York, chiar lângă studioul Disney ABC News, în timp ce actorii și scenariștii de la Hollywood își continuă greva. Bryan Cranston , Steve Buscemi, Christian Slater, Brendan Fraser, Jessica Chastain, Matt Bomer, Corey Stoll și Chloë Grace Moretz s-au adresat mulțimii.

Cel mai înflăcărat discurs a fost cel al lui Bryan Cranston care a inclus un mesaj către Bob Iger, șeful Disney, care a numit greva “foarte deranjantă” și a spus că atât actorii, cât și scenariștii nu au “așteptări realiste”. 

Cranston a declarat: Avem un mesaj pentru domnul Iger. Știu, domnule, că priviți situația dintr-o perspectivă diferită. Nu ne așteptăm să înțelegeți cine suntem noi. Dar vă cerem să ne auziți și, dincolo de asta, să ne ascultați atunci când vă spunem că nu ne vor fi luate locurile de muncă pentru a fi date roboților”, referindu-se la preocupările legate de utilizarea inteligenței artificiale de către studiouri, care a fost un punct de blocaj major în negocierile cu sindicatul producătorilor de film și televiziune (AMPTP). 

Totuși, actorul din Breaking Bad și-a început comentariile prin a remarca un lucru asupra căruia breslele și AMPTP au fost de acord: “Industria noastră s-a schimbat exponențial. Nu ne aflăm în același model de afaceri ca acum 10 ani. Și totuși, chiar dacă recunosc că acesta este adevărul în economia de astăzi, încearcă din răsputeri pentru a rămâne în același sistem economic care este depășit! Ei vor să ne întoarcem în timp. Noi nu putem și nu vom face asta.”

Bryan a conchis reiterând că: “Nu vom permite să ne luați dreptul de a munci și de a ne câștiga un trai decent. Și, în cele din urmă, și cel mai important, nu vă vom permite să ne luați demnitatea!”

Amintim că actorii sunt îngrijorați de faptul că studiourile de la Hollywood ar putea folosi imaginile lor digitale fără permisiune sau ar putea folosi actori sintetici creați cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a juca în filme și emisiuni TV. Membrii SAG-AFTRA au intrat în grevă pe 14 iulie, alăturându-se scriitorilor de film și televiziune în prima dublă încetare a activității la Hollywood din ultimii 63 de ani.

Sindicatul actorilor a cerut, printre alte măsuri de protecție, ca studiourile să obțină consimțământul pentru a utiliza imaginea digitală a unei vedete și, de asemenea, au cerut salarii mai mari, spunând că ascensiunea televiziunii prin streaming le-a limitat veniturile.

Alianța producătorilor de film și televiziune (AMPTP), care negociază în numele Disney, Netflix și al altor companii, a declarat că a oferit creșteri substanțiale ale salariilor și beneficiilor și a trimis o propunere pentru a răspunde preocupărilor AI.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday