Polonia a comandat la începul acestui an 116 tancuri M1A1 Abrams, care au fost retrase din dotarea Marinei SUA și reparate. Militarii polonezi au fost instruiți să folosească aceste tancuri anul trecut, într-o bază din Biedrusok, unde Armata SUA a înființat în cooperare cu polonezii o ”Academie Abrams”.

Ministrul Apărării din Polonia a precizat că este vorba de 14 tancuri livrate, care au ajuns într-un port polonez, și a adăugat că alte două loturi urmează să fie livrate în acest an.

Valoarea tranzacției este evaluată la aproximativ 1,4 miliarde de dolari, dintre care 200 de milioane de dolari vor fi subvenționate de Washington, ca parte a unui ajutor financiar pentru Polonia. În plus, în 2022, Polonia a semnat un acord de 4,7 miliarde de dolari cu Statele Unite pentru a cumpăra 250 de tancuri M1A2 Abrams modernizate, care urmează a fi livrate în perioada 2024-2026. Tancurile nou achiziționate sunt menite să înlocuiască echipamentul donat de Polonia Ucrainei devastate de război. Polonia este prima țară europeană și a treia din NATO care a achiziționat tancuri Abrams.

Totodată, Polonia vrea să cumpere sisteme americane de apărare antiaeriană Patriot, în valoare de 15 miliarde de dolari, care şi-au dovedit eficienţa în Ucraina împotriva atacurilor aeriene ruseşti. Departamentul de Stat al SUA a aprobat astăzi tranzacția.

Surse: Euractiv, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday