Generalul Milan Mojsilovic, comandantul Armatei Sârbe, a transmis, în cadrul unui rar discurs public: “Datorită cooperării profesionale pe care o avem, l-am informat pe comandantul KFOR (forțele NATO din Kosovo) că urmărim evenimentele cu mare îngrijorare și că trebuie luate măsuri urgente pentru a proteja poporul sârb. Astăzi este clar că comunitatea internațională nu-și îndeplinește obligațiile”.

Apelul a venit la o zi după ce Uniunea Europeană, Serbia și Kosovo nu au reușit să facă progrese în discuțiile menite să pună capăt săptămânilor de violență în zonele cu populație majoritară sârbă din nordul Kosovo. Luna trecută, au izbucnit violențe între cetățeni în patru localități din nordul țării, cu populație majoritară sârbă. Acolo, alegerile locale au fost câștigate de etnici albanezi, după ce etnicii sârbi nu s-au prezentat la urne, în semn de boicot.

În cadrul conflictelor, au fost răniți zeci de militari din forța NATO de menținere a păcii, iar președintele sârb Aleksandar Vucic a fost nevoit să desfășoare trupe în apropierea graniței cu Kosovo.

Kosovo, cu populație majoritar albaneză, și-a proclamat independența de Serbia în anul 2008 și este cea mai nouă țară apărută după spargerea Iugoslaviei. În decembrie anul trecut, pentru prima dată de la sfârșitul războiului din 1999, Belgradul a cerut NATO să îi permită să trimită trupe sârbe în Kosovo, cerere refuzată în ianuarie.

Sursa: Reuters

Foto: vs.rs

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday