Judecătorii și procurorii de la mai multe instanțe și parchete din țară protestează față de intenția guvernului de a modifica legea pensiilor speciale, prin care va crește vârsta de pensionare la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe. La protest participă magistrați de la instanțe din București și peste 30 de județe (Constanta, Galati, Timis, Arad, Bihor, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vaslui, Sălaj, Satu-Mare, Dâmbovița, Dolj, Bistrita Nasaud, Bacău, Ialomița, Covasna, Botoșani, Neamț, Giurgiu, Vrancea, Iași, Argeș ,Călărași, Prahova, Olt, Brașov, Brăila, Cluj, Mureș).
Update: Judecătorii de la Tribunalul Dolj, Tribunalul Bistrița-Năsăud, Tribunalul Bacău, Tribunalul Ialomița, Tribunalul Covasna, Tribunalul Botoșani , Tribunalul Neamţ, Tribunalul Giurgiu şi Tribunalul Vrancea vor protesta.
De asemenea, vor intra în grevă și judecătorii și procurorii de la Curtea de Apel Suceava, Tribunalul Tulcea , Tribunalul Vaslui, Tribunalul Sălaj, Judecătoria Satu Mare, Judecătoria Târgovişte.
Update: Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța, cei de la Curtea de Apel Galați, Curtea de Apel Timişoara, Tribunalul Arad, Curtea de Apel Oradea și Tribunalul Sibiu protestează și ei și vor amâna judecarea cauzelor urgente.
Totodată, Curtea de Apel Pitești a decis ”adoptarea unei forme de protest începând cu data de 21 iunie 2023, constând în amânarea tuturor cauzelor cu excepția celor cu caracter urgent”. Magistrații de la tribunalele Călărași, Prahova și Olt vor protesta și ei. Aceeași decizie a luat-o și Curtea de Apel Brașov și Tribunalul Brăila.
Update: Judecătorii Curții de Apel Cluj se alătură protestului. Aceștia vor amâna judecarea cauzelor, cu excepția celor urgente. Comunicatul integral.
Update: DIICOT anunță că Adunarea Generală a decis ”manifestarea susținerii procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Consiliului Superior al Magistraturii, de a participa la discuțiile de negociere privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu”.
”În situația în care propunerile formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu vor fi avute în vedere de către Legislativ, se va convoca o nouă adunare generală a procurorilor direcției pentru a se stabili dacă se inițiază o formă de protest, iar în caz afirmativ, formele graduale de protest ce urmează a fi adoptate”, mai precizează instituția.
Update: Judecătorii de la Curtea de Apel Târgu Mureș anunță că nu vor mai judeca decât cauzele urgente, începând de mâine. Aceștia au decis ”intrarea, începând cu data de 21 iunie 2023, în forma de protest constând în dispunerea amânării cauzelor, inclusiv amânarea procedurii verificării şi regularizării cererilor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, astfel cum au fost enumerate în hotărârile adunărilor generale”.
Update: Procurorii DNA susțin protestul. ”În unanimitate, cei 93 de procurori prezenți în cadrul Adunării generale, și-au exprimat susținerea față de activitatea de apărare a independenței magistraților de către Consiliul Superior al Magistraturii și au hotărât: 1. să inițieze o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de Procurorul general al României în ceea ce privește proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților nu vor fi avute în vedere de către puterea legislativă; 2. să stabilească, într-o viitoare adunare generală, asupra formelor graduale de protest care vor fi adoptate”, precizează instituția.
Update: Judecătorii Curții de Apel Iași se alătură protestului. Conform unui comunicat, ”judecătorii Curții de Apel Iași, în Adunarea Generală de astăzi, 20 iunie 2023, în unanimitate, au adoptat forma de protest a amânării judecării cauzelor, începând cu data de 21.06.2023, cu excepția celor urgente menționate mai jos, până la momentul la care puterea legiuitoare va asigura garanțiile obiective ale independenței magistraților, incluzând și previzibilitatea eventualelor modificări, pentru a fi respectat statutul și efortul susținut al judecătorilor, dar și a celorlalte categorii profesionale din sistemul judiciar”.
Pentru că legea nu le permite magistraților să declanșeze greve, aceștia își numesc protestul o formă de restrângere a activității și amânare a unor cauze. În acest sens, judecătorii Curții de Apel București (CAB) au decis că de miercuri, 21 iunie, vor amâna judecarea cauzelor, cu excepția celor urgente, “până când puterea legiuitoare va respecta statutul și munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât și a personalului auxiliar de specialitate”.
Curtea transmite că pensia judecătorilor este ”de serviciu, nu specială, așa cum s-a confirmat în spațiul public, și este consacrată în legislația la nivel național încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina”. CAB a cerut Instanței Supreme, Avocatului Poporului, președintelui Iohannis și președinților celor două camere ale Parlamentului “să sprijine întregul corp al magistraților, prin formularea obiecțiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României”.
Adunarea Generală a judecătorilor din Tribunalul București a hotărât să amâne toate cauzele pe o perioadă nedeterminată, începând de miercuri, cu excepția următoarelor cauze: măsuri preventive în materie penală, perchezițiile domiciliare și cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanțe președințiale vizând minori, măsura plasamentului de urgență, ordine de protecție, răpirile internaționale de minori, suspendări provizorii de executare.
Magistrații arată că “iminenta modificare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independența și a afecta statutul constituțional al judecătorilor”, potrivit unui comunicat de presă.
Și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au anunțat suspendarea pe termen nedeterminat a activității de relații cu publicul, a activităților de urmărire penală fără caracter urgent, precum și participarea procurorilor doar la ședințele de judecată care impun urgență. Aceeași decizie a fost luată și de parchetele de la judecătoriile și tribunalele din subordine. Aceștia afirmă că lipsa de transparență și de predictibilitate din partea parlamentului și guvernului afectează drepturile și interesele legale ale procurorilor și cetățenilor, dar și statutul magistraților.
La finalul lunii mai, prim-ministrul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, a anunțat că noua lege a pensiilor va crește vârsta de pensionare la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe. Pentru pensiile speciale, a anunțat că o cotă va fi impozitată cu 30%, iar pensiile magistraților aflate deja în plată vor fi recalculate. Nicolae Ciucă mai preciza la momentul respectiv: “În plus, se va iniția la nivelul guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.