Tranzacția în valoare de mai multe miliarde de dolari eclipsează achiziția provizorie a celor 470 de aeronave comandate la începutul anului de către Air India. Cei mai mari doi transportatori indieni plănuiesc o expansiune puternică. Avioanele vor fi livrate între 2030 și 2035, iar tranzacția vine după luni întregi de negocieri.

Pieter Elbers, directorul executiv al IndiGo, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că: “Acesta este doar începutul, vor mai urma și altele. Având în vedere creșterea Indiei și creșterea pieței aviatice indiene, este momentul potrivit pentru noi să plasăm această comandă”.

Eforturile transportatorilor indieni de a ține pasul cu o piața aviatică cu cea mai accelerată creștere din lume, care deservește cea mai mare populație, au făcut ca recordurile din industrie să fie doborâte, chiar dacă producătorii se străduiesc să îndeplinească obiectivele de producție.

Transportatorii indieni au acum al doilea cel mai mare portofoliu de comenzi, cu o cotă de peste 6% din comenzile industriei, după Statele Unite, potrivit unui raport din 1 iunie al Barclays.

Cu toate acestea, unii analiști și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că liniile aeriene ar putea comanda prea multe avioane pentru transportul aceluiași număr de pasageri. După semnarea contractului cu IndiGo, directorul general al Airbus, Guillaume Faury, a declarat că este prematur să înceapă să se gândească la creșterea producției de avioane cu corpuri înguste. La momentul actual, compania produce lunar 75 de astfel de aeronave.

Era de așteptat ca IndiGo, care reprezintă aproape 60% din piața internă indiană, să păstreze Airbus ca furnizor pentru avioane cu un singur culoar. De altfel, compania continuă să poarte discuții separate cu Airbus și cu rivalul Boeing pentru 25 de avioane cu fuselaj larg, care ar putea fi ori Airbus A330neos, ori Boeing 787, potrivit Reuters.

Surse alternative: Bloomberg, Reuters

Sursa foto: Petr Kratochvila | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday