Anunțul a fost făcut de către Josef Aschbacher, directorul general al Agenției Spațiale Europene, care a remarcat progresul făcut de alte state. Acesta a declarat pentru Financial Times că “ceea ce se întâmplă în SUA, China și India este destul de impresionant. Dacă facem un pas înapoi și vedem unde se situează Europa la nivel global, observăm că Europa nu a ajuns la același nivel. Văd atât de multe oportunități, unele dintre ele pierdute.”

Aschbacher a explicat faptul că dezvoltarea unei capacități independente de lansare a oamenilor pe orbită este crucială pentru ca UE să recupereze decalajul în cursa globală către spațiu, care evoluează rapid.

Un raport independent recent comandat de Agenția Spațială Europeană privind explorarea umană și robotică a spațiului a constatat că, până în 2030, vor avea loc peste 100 de misiuni lunare, coordonate atât de către agențiile spațiale naționale, cât și de către companii private. Din totalul acestora, Europa va coordona doar două. Raportul notează că Europa nu are o capacitate de lansare umană independentă și se bazează pe parteneri din afara UE pentru a trimite oameni în spațiu. 

Europa face eforturi pentru a rezolva o criză privind capacitatea existentă de lansare a sateliților, după ce a pierdut accesul la rachetele Soyuz în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Racheta Ariane 5, care a lansat în aprilie nava spațială europeană Juice într-o misiune către lunile înghețate ale lui Jupiter, urmează să efectueze ultimul zbor luna aceasta, în timp ce lansarea rachetei Ariane 6, succesorul său, a fost amânată ani de zile. 

Agenția Spațială Europeană pregătește “diferite scenarii și diferite estimări de costuri” pentru a le prezenta la o reuniune a miniștrilor statelor membre care va avea loc în noiembrie. Anul viitor se va decide dacă se va continua sau nu cu un program finanțat integral. Dacă Agenția ar dezvolta propria navă spațială capabilă să transporte astronauți europeni pe Lună, ar putea îmbunătăți capacitatea Europei de a gestiona achizițiile din sectorul spațial, a mai declarat Aschbacher. 

Sursa: Financial Times

Sursa foto: Tobias Arhelger | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday