UPDATE ora 21:30: Casa Albă a transmis, potrivit Reuters, că nu poate spune în mod concludent ce sau cine a cauzat distrugerea barajului. Cu toate acestea, doi oficiali americani și unul occidental au declarat pentru NBC News că Statele Unite au informații conform cărora Rusia, care ocupă ilegal podul încă de anul trecut, ar fi autoarea atacului.

Am văzut rapoartele conform cărora Rusia a fost responsabilă pentru explozia de la baraj. Facem tot ce putem pentru a evalua informațiile conform cărora Rusia ar fi vinovata și lucrăm cu ucrainenii pentru a aduna mai multe date, dar nu putem spune în mod concludent ce s-a întâmplat“, a declarat John Kirby. Acesta a adăugat că inundațiile declanșate ar putea fi catastrofale pentru comunitățile locale, pentru securitatea energetică a Ucrainei, dar și pentru mediu.

UPDATE ora 16: Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a hotărât convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU și sesizarea Curții Penale Internaționale în legătură cu încălcarea, de către militarii ruși, a Convenției de la Geneva. Membrii Consiliului Național au fost informați că peste 150 de tone de ulei de motor s-au scurs în râul Nipru, care se varsă în Marea Neagră, și că există riscul scurgerii altor 300 de tone. De asemenea, membrilor li s-a adus la cunoștință că după aruncarea în aer a barajului, au fost inundate 80 de așezări, conform comunicatului Administrației Prezidențiale.

Atât Rusia cât și Ucraina se acuză reciproc pentru atacul de la barajul de peste Nipru. În timp ce Rusia numește explozia un “act deliberat de sabotaj”, ministerul ucrainean de Externe susține că daunele provocate în urma acesteia sunt rezultatul unui “atac terorist rusesc” și că din această cauză Kremlinul ar trebui să se confrunte cu noi sancțiuni internaționale. Și Uniunea Europeană a învinuit Moscova de atacul asupra barajului: “Un nou semn de escaladare, aducând natura oribilă și barbară a agresiunii rusești împotriva Ucrainei la niveluri fără precedent”.

Energoatom a transmis, în această dimineață, că situația de la Centrala Nucleară Zaporijie este sub control. Ulterior, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a explicat că daunele la baraj provoacă scăderea de 5 cm/oră a nivelului rezervorului de răcire a reactoarelor de la Zaporijie. În acest ritm, rezervorul va mai putea fi folosit câteva zile. 

El a făcut apel la militarii ruși și ucraineni să păstreze intact un iaz mare de lângă centrală, care reprezintă o sursă alternativă de răcire. Specialiștii estimează că iazul are suficientă apă pentru a asigura procesul de răcire timp de câteva luni. Grossi va merge, din nou, la Zaporijie săptămâna viitoare, potrivit comunicatului de presă al AIEA.

UPDATE ora 12: Pe rețelele de socializare sunt distribuite înregistrări video care par să arate cum hidrocentrala Kakhovka a fost complet scufundată de apele în creștere ale râului Nipru. Presa ucraineană scrie că nivelul apei a crescut cu câțiva metri în ultimele ore, însă informații oficiale în acest sens nu sunt disponibile momentan.

Compania de stat din domeniul energiei hidroelectrice din Ucraina, Ukrhydroenergo, a anunțat că centrala hidroelectrică “a fost complet distrusă și nu mai poate fi reparată, deoarece sala motoarelor a fost distrusă din interior”. Conform administrației militare regionale din Herson, aproximativ 16.000 de persoane de pe malul vestic al râului se află “zona critică”.

UPDATE, ora 9.30. Canalele ruse de Telegram difuzează imagini filmate din dronă ce par a arăta forțele speciale ucrainene care se retrag în șalupe de pe insulele din estuarul Niprului, sub focul artileriei ruse. Încă de la primele ore ale dimineții au existat speculații care arătau că rușii ar fi aruncat în aer barajul pentru a preveni o acțiune ofensivă a ucrainenilor pe la sud de orașul Herson spre Istmul Perekop, care leagă Crimeea de Ucraina continentală. În urmă cu o lună, forțele speciale ucrainene au stabilit poziții pe insulele de pe Nipru pentru o eventuală contraofensivă pe la sud de orașul Herson.

Alte imagini arată cum pătrunderea apei în câmpurile minate de pe malurile Niprului provoacă detonarea acestora.

UPDATE, ora 8.30. Ministerul ucrainean de Interne a început evacuarea locuitorilor din 10 sate de pe malul drept al râului Nipru și, parțial, din orașului Herson. Cere populației să-și ia doar “documentele esențiale și animale, să-și oprească electrocasnicele și utilitățile și să plece”. Într-o postare pe Telegram, Oleksandr Prokudin, șeful Administrației Militare Regionale Herson, spune că apa va atinge “niveluri critice” în cinci ore.

Potrivit surselor ruse, în stânga Niprului, controlată de Armata Rusă, sunt 80 de localități inundabile.

Potrivit unui comunicat Energoatom, “sabotarea hidrocentralei Nova Kakhovka poate avea consecințe negative pentru CN Zaporijie, dar situația este sub control. (…) Ca urmare a detonării, nivelul apei din lacul de acumulare Kakhovka scade rapid, ceea ce reprezintă o amenințare suplimentară pentru CN Zaporijie, ocupată temporar.

Apa din lac este necesară pentru ca centrala să primească energie pentru condensatoarele de turbină și sistemele de siguranță ale CNZ. Iazul de răcire al stației este acum plin: de la ora 8:00, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile stației.

În prezent, situația la ZNPP este sub control, personalul ucrainean monitorizează toți indicatorii.

În cazul unei schimbări a situației, Energoatom va informa cu promptitudine despre starea lucrurilor”.

Într-o postare pe Telegram, președintele Zelenski spune că a convocat Consiliul Național de Securitate: “Terorişti ruşi! Distrugerea barajului hidrocentralei Kakhovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că trebuie expulzați din fiecare colț al pământului ucrainean. Nu ar trebui să le fie lăsat un singur metru, pentru că folosesc fiecare metru pentru teroare. Doar victoria Ucrainei va readuce securitatea. Și această victorie va veni. Teroriştii nu vor putea opri Ucraina nici cu apă, nici cu rachete nici cu orice altceva.

Toate serviciile functioneaza. Am convocat Consiliul de Securitate și Apărare Națională. Vă rugăm să difuzați numai informații oficiale și verificate”.

Știrea inițială:

Barajul peste Nipru de la Nova Kakhovka (regiunea Herson) a fost aruncat în aer peste noapte. Ucrainenii și rușii se acuză reciproc. Zonele din aval sunt inundate, iar scăderea nivelului lacului de acumulare din amonte pune în pericol siguranța centralei nucleare de la Zaporijie, cea mai mare din Europa.

Barajul era controlat de forțele ruse, iar ucrainenii au avertizat încă de anul trecut că acestea l-au minat și îl pot arunca în aer pentru a opri traversarea Niprului, în cazul unei contraofensive.

Potrivit Armatei Ucrainene, rușii ar fi cei care au aruncat în aer barajul, în timp ce autoritățile ruse din orașul Nova Kakhovka, care inițial a negat că barajul ar fi fost distrus, a spus apoi că acesta ar fi fost distrus de un bombardament și că ar fi “un act terorist”

Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a distribuit o postare pe Twitter, în care incidentul este numit “un act îngrozitor de ecocid din partea regimului rus”.

Barajul Nova Kakhovka este critic atât pentru aprovizionarea Crimeei cu apă, cât și pentru securitatea Centralei Nucleare Zaporijie, aflată la 150 de kilometri în amonte. Aceasta folosește lacul de acumulare pentru răcirea reactoarelor și scăderea nivelului apei la un nivel mai mic de 13 metri (barajul avea 30 de metri) lasă CN Zaporijie fără sistemele de răcire. Oricum, în acest moment un singur reactor mai funcționează, și acela în regim “hot shutdown”, adică nu produce energie ci doar apă caldă.

Simulările făcute de ucraineni toamna trecută arată că inundațiile produse de o eventuală distrugere a barajului ar afecta în special malul stâng al Niprului, controlat de ruși. Totuși, în ultima lună, forțele speciale ucrainene au cucerit mai multe insule din estuarul Niprului, aproape de vărsarea acestuia în Marea Neagră, posibil pentru a sprijini o posibilă traversare a acestuia în cazul unei contraofensive.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday