Incidentele s-au înregistrat în orașul Zvecan, aflat la nord de Priștina. Protestatari sârbi au încercat să împiedice un primar de etnie albaneză, proaspăt ales, să intre în primărie. Poliția a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, dar aceasta a răspuns cu furie, incendiind o mașină de poliție, potrivit Reuters.

Patru persoane au fost rănite în confruntări, a informat agenția de presă sârbă, Tanjug. Potrivit aceleiași surse, mai multe vehicule ale misiunii NATO de menținere a păcii au luat poziții în centrul orașului Zvecan.

Vineri după-amiaza, președintele sârb, Aleksandar Vucic, a plasat Armata Serbiei în alertă completă de luptă și i-a ordonat să ia poziții la granița cu Kosovo. “A fost ordonată o deplasare urgentă (a trupelor) la granița cu Kosovo. Este clar că au loc acte de terorism împotriva comunității sârbe din Kosovo”, a spus ministrul Apărării, Milos Vucevic, într-o intervenție în direct la TV.

Potrivit Reuters, cei aproximativ 50 de mii de sârbi care locuiesc în patru municipalități din nordul Kosovo, inclusiv Zvecan, au boicotat alegerile locale din 23 aprilie, în semn de protest față de faptul că nu au autonomie. Prezența la vot în aceste localități a fost de doar 3,47% și sârbii, care sunt majoritari, au spus că nu îi vor accepta pe noii primari.

Anterior, poliția din capitala Priștina a emis o declarație în care a spus că îi asistă pe primarii nou-aleși pentru a putea intra în birourile municipale din cele patru municipalități. Etnicii albanezi formează mai mult de 90% din populația din Kosovo, dar sârbii sunt majoritari în regiunea de nord.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday