Cercetarea, publicată în Scientific Reports, s-a desfășurat pe situl arheologic Valdocarros II, aflat în apropiere de Madrid, unde experții au găsit ceea ce consideră a fi cele mai vechi dovezi ale folosirii controlate a focului descoperite până acum. Arată că civilizațiile preistorice ar fi folosit focul în procesul de prelucrare a hranei cu 50 de mii de ani mai devreme decât se credea inițial.
Conform studiului, au fost identificate vetre, lângă care au fost găsite și unelte de piatră cu reziduuri din grăsimi animale şi plante, precum şi materiale carbonizate. În urma analizelor, care urmează să fie efectuate asupra acestora, este de așteptat să se determine chiar și ce mâncau oamenii din acea perioadă.
Echipa de cercetători explică faptul că situl conținea mai multe vetre și că analizele de laborator ale substanțelor din interiorul acestora au arătat că temperaturile atinse de focul aprins în ele erau cuprinse între 280 și 350 de grade Celsius. Aceste temperaturi sugerează că nu este vorba de focuri făcute pentru a fi folosite doar pentru încălzire sau pentru a speria animalele sălbatice, ci și pentru prepararea hranei.
Autorii studiului spun că, pe lângă faptul că exista un loc special dedicat focului controlat, în sit au fost găsite și urme ale locurilor în care animalele erau ucise și apoi pregătite pentru a fi gătite. Aceștia subliniază faptul că, pentru astfel de operațiuni era necesară colaborarea, ceea ce sugerează că la nivelul comunităților exista și o anumită structură socială și un limbaj.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.