Inflația la nivelul celor 20 de state din Zona Euro a crescut de la 6,9% în martie. Prețurile alimentelor au crescut cu +13,6% (sub nivelul de +15,5% în martie). Totuși, prețurile energiei s-au majorat cu +2,5%, față de scăderea de -0,9% înregistrată în luna precedentă. Inflația de bază (care exclude bunurile cu prețuri volatile, precum energia, carburanții și alimentele) a scăzut la 7,3%, de la 7,5% în martie. 

Analiștii șe așteaptă acum, pe baza noilor raportări, ca BCE să majoreze, în cadrul ședinței de politică monetară de joi, rata dobânzii de referință cu 0,25% sau 0,50%. Aceștia explică faptul că, deși rata inflației a încetinit brusc de la două cifre la sfârșitul anului trecut, rămâne încă la un nivel ridicat, ceea ce face ca trendul de majorare a dobânzii să continue.

Reamintim, economia Zonei Euro a crescut cu 0,1% în primul trimestru al anului, potrivit datelor preliminare publicate vineri. Această cifră a fost sub așteptările pieței. Banca centrală a început să majoreze dobânda de referință în iulie 2022, dar inflația rămâne peste ținta de 2%. Estimările publicate săptămâna trecută de Fondul Monetar Internațional au sugerat că inflația globală nu se va apropia de ținta BCE până în 2025.

Surse: Reuters, Associated Press

Sursa Foto: Kamyshko / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday