Conflict Armament Research (CAR), o organizație cu sediul în Marea Britanie care investighează componentele armelor, a stabilit că dronele Shahed-136 vândute Rusiei de către Iran sunt propulsate de un motor bazat pe tehnologie germană, achiziționată în mod ilegal de Iran în urmă cu aproape 20 de ani.
Constatarea făcută prin examinarea detaliată a componentelor recuperate din Ucraina și împărtășită cu CNN, subliniază capacitatea Iranului de a folosi și de a perfecționa tehnologia militară pe care a obținut-o în mod ilegal.
Oficialii occidentali sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că Rusia ar putea împărtăși cu iranienii arme și echipamente de producție occidentală recuperate pe câmpul de luptă ucrainean. Până în prezent, nu există dovezi că acest lucru s-a întâmplat. Între luna noiembrie a anului trecut și martie 2023, CAR a reușit să examineze componentele a 20 de drone și muniții de fabricație iraniană în Ucraina, aproximativ jumătate dintre acestea fiind Shahed-136.
A reușit să confirme că motorul folosit pentru Shahed-136 a fost proiectat prin inginerie inversă de către o companie iraniană. Compania a fost sancționată de Marea Britanie, SUA și Uniunea Europeană în luna decembrie a anului trecut. Cercetătorii CAR au găsit însemnele companiei pe capacele bujiilor de la motoarele dronei, precum și secvențe de numere de serie folosite de aceasta.
CNN explică faptul că relațiile dintre Teheran și Moscova au devenit mult mai strânse, deoarece Rusia vrea drone și rachete balistice iraniene, iar Iranul cere la schimb investiții și comerț. În ultimul an Rusia a devenit cel mai mare investitor străin în Iran, potrivit oficialilor iranieni. CNN mai explică și că dronele iraniene sunt un înlocuitor avantajos al rachetelor care sunt mult mai costisitoare, și ale căror stocuri sunt în scădere.
În octombrie anul trecut, șeful Serviciului de informații al apărării din Ucraina a declarat că Rusia a comandat aproximativ 1.700 de drone iraniene de diferite tipuri. Ucraina reușește cu succes să doboare Shahed-136, dar acest lucru îi consumă muniția (deja limitată) a sistemelor de apărare antiaeriană.
Sursă: Conflict Armament Research
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.