Misiunea a fost anunțată de către președinții Joe Biden și Yoon Suk-Yeol în timpul unui summit la Washington. Pentru prima dată din 1980, Marina Americană recunoaște că va trimite un submarin cu rachete balistice cu încărcătură nucleară (SSBN) într-unul din porturile Coreei de Sud, pentru a demonstra încă o dată angajamentul SUA de a proteja țara împotriva unui eventual atac al Coreei de Nord și pentru a convinge Seulul să renunțe la planurile de a construi arme nucleare proprii.
Vizita ar putea pune o “presiune uriașă” asupra Phenianului, deoarece SSBN-urile americane desfășoară foarte rar escale publice în porturi străine. În mod normal, acestea acționează discret și nu își divulgă locația, pentru a se asigura că pot lansa rachete nucleare oricând și de oriunde, în cazul izbucnirii unui conflict.
Unii experți sunt sceptici în privința misiunii și susțin că trimiterea submarinului într-o vizită “foarte publică” într-un port străin nu face decât să compromită eficiența unei arme concepute pentru a fi invizibilă. “Din punct de vedere tactic, SUA și Coreea de Sud diminuează cel mai puternic atuu al submarinului: caracterul său invizibil”, a declarat Carl Schuster, fost căpitan al marinei americane și fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului SUA din Pacific din Hawaii.
Comandantul Marinei SUA a argumentat recent că “disuasiunea nucleară presupune că, deși adversarul cunoaște existența și amploarea armelor nucleare ale unui stat, acesta nu poate ști cu exactitate amploarea sau locația capacităților sau când ar putea fi folosite”.
Marina Americană are 14 submarine nucleare cu rachete balistice (SSBN) din clasa Ohio, care sunt proiectate să petreacă în medie 77 de zile pe mare, urmate de 35 de zile în port pentru întreținere. Fiecare dintre submarine transportă câte 20 de rachete Trident II D5, acestea având capacitatea de a lansa până la opt focoase nucleare către ținte aflate la o distanță de până la 12.000 de kilometri. Potrivit specialiștilor, un singur submarin ar putea distruge Coreea de Nord, deoarece fiecare rachetă Trident poate transporta patru focoase nucleare, care pot fi îndreptate spre ținte separate, ceea ce înseamnă că fiecare submarin american cu rachete balistice ar putea transporta aproximativ 80 de focoase nucleare.
Surse alternative: Reuters, CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.