Creșterea puternică a exporturilor și a investițiilor în infrastructură au fost triplate de o revenire a consumului, precum și de scumpirea imobiliarelor, determinând o redresare substanțială pentru a doua cea mai mare economie a lumii.

Deși guvernul chinez stabilise o țintă de +5% pentru primul trimestru din 2023, față de aceeași perioadă din anul trecut, analiștii au prognozat o creștere de +4%, luând în calcul și faptul că, la începutul anului, China încă se confrunta cu explozia cazurilor de Covid, după ridicarea restricțiilor de la finalul anului trecut.

Anul trecut, China a reușit o creștere de doar 3%, sub ținta oficială de 5,5%, care era oricum cea mai scăzută din ultimele decenii.

Economiștii anticipează acum că “impulsul economic al Chinei se va intensifica în al doilea trimestru din 2023”, potrivit FT, ajutat de raportarea la o perioadă slabă, cea de anul trecut. În același timp, nu este clar dacă piața internă va putea menține o creștere de durată a consumului, nici dacă sectorul imobiliar, confruntat în ultimii ani cu falimente și crize semnificative va intra pe un trend clar de redresare.

Sursă alternativă: Financial Times
Foto: Hel080808 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday