Potrivit The New York Times, înalți oficiali ai Administrației Biden au confirmat că Pentagonul investighează ceea ce pare a fi o scurgere de informații constând în documente NATO modificate, care au apărut pe Twitter și pe Telegram.
“Suntem la curent cu postările apărute pe rețelele sociale și departamentul analizează problema”, a declarat Sabrina Singh, secretarul de presă adjunct de la Pentagon.
Analiștii militari spun că documentele, care conțin planuri privind o construcție a contraofensivei ucrainene par a fi fost modificate față de formatul lor original, exagerând estimările americane cu privire la pierderile umane ale Armatei Ucrainene și subestimându-le pe cele ale trupelor ruse. De exemplu, unul dintre documente susține că între 16.000 și 17.500 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, în timp ce Ucraina ar fi înregistrat până la 71.500 de morți. Oficial, Pentagonul a estimat că Armata Rusă a suferit pierderi de aproape 200.000 de morți și de răniți, în timp ce în tabăra ucraineană numărul acestora a trecut de 100.000.
“Modificările ar putea indica un efort de dezinformare al Moscovei, dar dezvăluirile din documentele originale, în care apar fotografii ale unor diagrame de livrări de armament care urmează să fie făcute, precum și construcția grupurilor de luptă, reprezintă o breșă semnificativă de securitate”, arată NY Times.
Documentele nu oferă totuși planuri de luptă specifice, așa cum ar fi data sau direcția în care Ucraina urmează să lanseze ofensiva. Ele sunt de la începutul lunii martie, când mai mulți generali ucraineni s-au aflat la o bază americană din Germania. Cu toate acestea, analiștii apreciază că părți din documente par autentice și ar putea oferi Rusiei informații prețioase, cum ar fi calendarul de livrare a armamentului, numărul trupelor ucrainene și alte detalii militare. Este vorba de 12 brigăzi de luptă în curs de constituire la data respectivă, nouă dintre ele fiind, aparent, antrenate și aprovizionate de Statele Unite și alți aliați NATO. Dintre cele nouă brigăzi, documentele arată că șase urmau a fi gata până pe 31 martie, iar restul până pe 30 aprilie. O brigadă ucraineană are între 4.000 și 5.000 de soldați.
Sursă: NY Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.