Inflația la nivelul celor 20 state care folosesc moneda europeană a ajuns în martie la 6,9%, de la 8,5%. Analiștii preconizau o inflație de 7,1% în luna martie. Totuși, scăderea se datorează aproape în integralitate prețurilor mai mici la energie înregistrate în luna martie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, când acestea au crescut în urma războiului din Ucraina. În același timp, inflația de bază, care exclude bunurile cu prețuri volatile, precum energia și alimentele, a urcat la un nou maxim istoric de 7,5%, de la 7,4% în februarie.
Astfel, în martie, preţurile alimentelor, alcoolului și tutunului au crescut cu 15,4%, de la 15% în februarie, în timp ce preţurile bunurilor industriale neenergetice au urcat cu 6,6%, comparativ cu 6,8% în februarie, cele ale serviciilor cu 5% (față de 4,8% în februarie). În schimb, prețurile energiei au scăzut cu -0,9%, față de creșterea de 13,7% înregistrată în februarie.
Unii analiștii financiari cred că reducerea nivelului inflației, cea mai mică din luna februarie 2022, poate influența politica monetară a Băncii Centrale Europene, în sensul că ar putea opri politica de majorare a dobânzii de referință, care se află deja la cea mai mare valoare de la criza financiară din 2008.
Totuși, economiștii BCE au semnalat că vor continua să majoreze dobânda de referință și în luna mai, în condițiile în care presiunile asupra sectorului bancar nu se agravează.
Sursa: Eurostat
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.