UPDATE ora 20.55: Banca Naţională Elveţiană a anunţat oficial că cele mai mari bănci din țară vor fuziona, într-o preluare cu cash și acțiuni a Credit Suisse de către UBS. Este o preluare forțată, autoritățile elvețiene modificând duminică legislația pentru a evita o blocare a tranzacției de către acționarii Credit Suisse, care vor primi doar o acțiune UBS (la conglomeratul bacar lansat în urma fuziunii) pentru 22 de acțiuni deținute. Prețul de achiziție este de 3,2 miliarde de dolari, la jumătate față de valoarea de piață pe care Credit Suisse o avea vineri seara.
Fuziunea va fi susținută de o garanție guvernamentală masivă, de aproape 110 miliarde de dolari, care va preveni un faliment bancar despre care Reuters spune că ar fi fost comparabil cu cel al Lehman Brothers, în 2008.
Marile bănci centrale din lumea, inclusv Fed-ul american și BCE, au anunțat duminică că vor susține fluxul de numerar în întreaga lume cu intervenții coordonate pentru a se asigura că băncile au suficienți bani pentru a funcționa.
UPDATE, ora 19.00: UBS a fost de acord să plătească 2 miliarde de dolari pentru preluarea Credit Suisse, potrivit FT. Guvernul Elveției va face un anunț în această seară
Știrea în forma inițială:
Potrivit Financial Times, autoritățile elvețiene vor să schimbe legislația pentru a forța preluarea Credit Suisse în ciuda unui vot împotrivă al acționarilor acestei bănci, semn că prețul foarte mic oferit de UBS ar putea atrage nemulțumirea acestora.
Publicația financiară a aflat că acordul de preluare ar trebui încheiat duminică seara, pentru a preveni o nouă prăbușire a acțiunilor Credit Suisse la bursă, luni.
Anterior UBS a cerut Băncii Naționale a Elveției garanții în valoare de până la 6 miliarde de dolari, pentru a prelua banca cu probleme, care valora totuși vineri, la închiderea burselor, peste 7 miliarde de dolari. Aceste sume reflectă valoarea de piață a băncii, iar nu cea a portofoliului de credite și depozite, care sunt de ordinul sutelor de miliarde de dolari.
Potrivit FT, Banca Națională a Elveției este cea care intermediază între cele două bănci concurente, cele mai mari din țară, dar Fed-ul american și Banca Centrală Europeană sunt la curent cu situația și cu evoluția negocierilor.
La finalul săptămânii trecute, clienții Credit Suisse au retras peste 10 miliarde de dolari pe zi, în ciuda unei injecții de lichiditate făcută joi de banca centrală.
Sâmbătă seara, cabinetul elvețian s-a întrunit la Berna pentru a discuta situația. Sunt discutate măsuri de urgență pentru accelerarea preluării, de teama unui cutremur în sistemul bancar ce ar putea afecta în lanț mai multe instituții bancare.
Sursa: Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.