Printre cele peste șase mii de clădiri distruse de cutremurele din Turcia se află și unele dintre cele mai noi blocuri de apartamente, fapt ce a stârnit deja controverse.
O analiză BBC explică faptul că legile implementate de autotritățile turce după dezastrele din ultimele decenii ar fi trebuit să asigure un grad ridicat de protecție. Totuși în orașele Malatya, Iskenderun și Antakya s-au prăbușit blocuri ridicate între anii 2019 și 2022, lucru care pune sub semnul întrebării normele de care constructorii au ținut sau n-au ținut cont.
Aceste clădiri de apartamente ar fi trebuit construite conform standardelor actualizate din 2018, care impuneau ca în construcția clădirilor din zonele cu risc seismic să se folosească doar un anume tip de beton armat. De asemenea, stâlpii de susținere ai acestor clădiri ar fi trebuit distribuiți pentru a absorbi șocul în cazul unui cutremur și pentru a conferi elasticitate blocurilor. Însă, faptul că aceste clădiri au căzut în urma seismelor de săptămâna trecută sugerează fie că materialele folosite nu au fost corespunzătoare, fie că proiectanții au ignorat pur și simplu standardele impuse prin lege.
După ce atât de multe clădiri din regiunile afectate s-au prăbușit, încrederea publică în respectarea prevederilor legale privind elaborarea proiectelor de construcție a scăzut. Experții au declarat că, deși cele două seisme au fost puternice, clădirile construite conform noilor standarde ar fi trebuit să rămână în picioare. “În majoritatea zonelor rezidențiale, nivelul de balans a fost sub cel maxim atins, așa că putem conchide că din miile de clădiri care s-au prăbușit, aproape niciuna nu respecta vreo normă de construcție împotriva cutremurelor”, a declarat un expert în planificarea și managementul situațiilor de urgență.
În Turcia, însă, guvernul a acordat periodic “amnistii de construcție” – structurile construite fără certificatele de siguranță necesare primesc o scutire de la aceste norme, în schimbul achitării unei taxe. Astfel de amnistii au fost aprobate încă din anii 1960, iar ultima a fost aprobată în 2018. Cu doar câteva zile înainte de cel mai recent dezastru, presa turcă a informat că un nou proiect de lege așteaptă aprobarea parlamentului pentru a stabili cadrul legal în care cele mai recente construcții ar putea primi o nouă amnistiere de la respectarea regulilor de siguranță la cutremure.
Până la 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremurul din sudul Turciei au primit amnistii de construcție, potrivit Uniunii Inginerilor și Arhitecților din Turcia, iar un raport al Ministerului Urbanizării arată că, în 2018, mai mult de 50% dintre clădirile din Turcia – aproape 13 milioane de clădiri, au fost construite cu încălcarea reglementărilor.
Analiza integrală pe BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.