Autoritățile japoneze fac demersuri pentru a reduce densitatea populației în marile orașe și încearcă să convingă oamenii să se mute în zonele care au rămas fără locuitori, considerate “demodate”. Acest fenomen a fost accentuat în ultimii ani de îmbătrânirea populației și de migrația tinerilor către marile metropole.
Suma de un milion de yeni (7.500 de dolari) va fi oferită familiilor care locuiesc în cele 23 de districte “centrale” din Tokyo și în zonele învecinate Saitama, Chiba și Kanagawa. Conform oficialilor, familiile care se relochează vor primi între unu și cel mult trei milioane de yeni (23 de mii de dolari) pe gospodărie, în funcție de numărul de copii.
Totuși, pentru a beneficia de acest ajutor, familiile trebuie să se mute în afara zonei metropolitane Tokyo, să locuiască acolo cel puțin cinci ani și să îndeplinească unul dintre cele trei criterii: unul dintre membrii gospodăriei trebuie fie să lucreze în cadrul unei companii mici sau mijlocii din zonă, fie să-și continuie vechiul loc de muncă de la distanță, sau să își deschidă o afacere în zonă. Cei care se mută înaintea îndeplinirii termenului de cinci ani vor fi nevoiți să returneze banii.
La program participă aproximativ 1.300 de municipalități care speră să profite de o schimbare de atitudine a publicului față de calitatea vieții, care a luat amploare în timpul pandemiei, când tot mai mulți angajați au descoperit beneficiile muncii de la distanță și au început să-și dorească să se mute din orașe.
Potrivit datelor guvernamentale, populația celei de-a treia economii mondiale a suferit o scădere record de 644 de mii de persoane în anii 2020-2021. Se așteaptă ca aceasta să scadă de la 125 de milioane de locuitori, în prezent, la aproximativ 88 de milioane în 2065. Acest declin de -30% în 45 de ani ar putea avea loc în contextul în care numărul persoanelor de peste 65 de ani continuă să crească, iar rata natalității rămâne redusă, la 1,3 copii – mult sub cei 2,1 necesari pentru a susține dimensiunea actuală a populației.
Sursă: The Guardian
Foto: Natthapon Ngamnithiporn | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.