Administrația Americană și-a concentrat în mod special atenția asupra Chinei și a făcut din acest subiect o caracteristică dominantă a discuțiilor internaționale, încă din primele zile de mandat ale președintelui Joe Biden, arată CNBC într-o analiză. Aceste semnale au fost împărtășite de americani cu oficialii din Uniunea Europeană, cărora le-au transmis să ia în considerare inclusiv restricții pentru exporturile în China.

Dar, deși Bruxelles-ul consideră Beijingul un ”rival strategic”, are o abordare diferită a relațiilor, față de Washington. ”Uniunea Europeană încearcă să-și croiască propria strategie pentru China, care să fie distinctă de cea a Statelor Unite. Aceasta se referă mai degrabă la eliminarea riscurilor, decât la decuplare”, a comentat Anna Rosenberg, șefa departamentului de geopolitică al Amundi Asset Management, cel mai mare administrator de active financiare din Europa.

Decuplarea adusă în discuție de doamna Rosenberg face referire la separarea legăturilor economice, dar pentru UE asta nu este în interesul său. Datele Eurostat au arătat că în 2021, China a fost al treilea importator de produse europene și cel mai mare furnizor al Uniunii. Importanța pieței chineze este acum și mai mare, pe măsură care economia Uniunii este afectată de războiul din Ucraina, subliniază Anna Rosenberg.

Hosuk Lee-Makiyama, director al think tank-ului European Center for International Political Economy, a declarat pentru CNBC că există ”o mulţime de cereri suspendate” în China din cauza politicii zero-Covid și că Europa n-are alte piețe la dispoziție. Lee-Makiyama a sugerat că președintele Consiliului European a vizitat luna trecută Beijingul pentru a-i cere președintelui Chinez să plaseze blocul comunitar ”în capul listei” de parteneri comerciali, în condițiile în care China își va relaxa măsurile anti-pandemie.

Și doamna Rosenberg vede în călătoria lui Charles Michel o îmbunătățire a relației China – UE pe termen scurt. În acest timp, un diferend pe relația SUA – China este discutat de oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului: subvențiile pentru cumpărarea mașinilor electrice, despre care europenii se plâng că afectează concurența și amenință companiile de pe ”Bătrânul continent”.

Analiza integrală pe CNBC

Foto: Twitter/@POTUS, @eucopresident

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday