Administrația Prezidențială a transmis astăzi că președintele Klaus Iohannis a promulgat cele trei Legi ale Justiției, referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor, la organizarea judiciară și la Consiliul Superior al Magistraturii.
Pachetul de legi a fost prima dată prezentat de către ministrul Justiției pe 22 iunie, iar pe 24 august a fost adoptat de guvern și trimis Parlamentului. În prealabil, a primit și avizul pozitiv din partea CSM. Ulterior, Parlamentul a adoptat legile luna trecută.
La sfârșitul lunii septembrie, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a cerut guvernului român să nu adopte legile fără opinia Comisiei de la Veneția. Opinia organismului specializat în statul de drept al Consiliului Europei urmează să fie emis abia în luna decembrie.
I recalled that @EU_Commission is in contact with the Romanian authorities to discuss the reforms & that I recommend to wait for the opinion of @VeniceComm on the draft justice laws before adopting them, to make sure they are in line with European standards (2/2) pic.twitter.com/KSTg0c8rsz
— Didier Reynders (@dreynders) September 22, 2022
“Comisia de la Veneţia a fost sesizată în repetate rânduri, inclusiv de mine, pe Legile Justiţiei şi avem un set întreg de recomandări. Nu cred că, dacă se cere încă o opinie, va fi diferită faţă de cele de până acum şi rugămintea mea expresă pentru Guvern şi pentru Parlament a fost să se ţină cont de recomandările pe care le cunoaştem”, argumentase Klaus Iohannis cu privire la motivele pentru care nu mai așteaptă avizul Comisiei de la Veneția.
Inițiativele au fost criticate în repetate rânduri de asociațiile de magistrați, care au trimis chiar și o scrisoare deschisă Comisiei Europene în acest sens. Magistrații au reclamat, printre altele, că guvernul adoptă o altă versiune decât cea prezentată executivului european și că, în fapt, sunt menținute toate modificările “nocive” criticate până acum: “Concursurile de promovare la ÎCCJ, la Curțile de Apel, la tribunalele și parchetele de pe lângă acestea nu au un caracter meritocratic și rămân sub controlul total al Secției pentru Judecători a CSM; Rolul Institutului Național al Magistraturii în numirea inspectorilor este complet eliminat; Libertatea de exprimare a magistraților este grav afectată; Sunt compromise progrese în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate.”
Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a respins sesizările depuse de Avocatul Poporului și de partidele din opoziție în privința pachetului de legi.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.